Grigori Perelman Kimdir?

Grigori Perelman Kimdir? Grigori Yakovlevich Perelman, 13 Haziran 1966 tarihinde dönemin Sovyetler Birliği’ne bağlı Leningrad şehrinde Lubov Lvovna ve Yakov Perelman çiftinin çocukları olarak dünyaya geldi. Şehir bugün ki ismiyle Rusya’nın St. Petersburg şehri olarak bilinmektedir.

Grigori Perelman, Riemann Geometrisi ve Geometrik Topolojisine çok büyük katkılarda bulundu.

Poincaré Hipotezi ve Çözümü?

Bir asırdır çözülemeyen ve dünyanın en büyük 7 sorusundan birisi olarak kabul edilen Poincaré Hipotezini (sanısını, önermesi) 2002 yılında çözüme kavuşturan Rus matematikçi Perelman, problemi çözüme kavuşturmasından 4 yıl sonra yani 2006 yılında kabul edilmesinden ve de bu fazla gecikmenin yaşanmasına sebep olan ABD’deki bazı meslektaşı matematikçilerden gerekli saygıyı görmediğinden onuru kırıldığını düşündüğü için 1 milyon dolar para ödülünü ve matematiğin Nobel’i olarak kabul edilen Fields Ödülü‘nü reddetmiştir.

Poincaré Hipotezi ve Çözümü
Poincaré Hipotezi ve Çözümü

St. Petersburg’da bulunan Steklov Enstitüsü‘ndeki görevinden istifa ederek gözlerden uzak bir yerde inzivaya çekilen Perelman’ın, psikolojik olarak zor bir dönemde bulunduğu matematikle ilişkisini kestiği söyleniyordu.

Perelman’ın, matematik alanında ki uzmanlar tarafından bile zor anlaşılan, Poincaré Hipotezine çözümü resmi olarak 2006 yılında kabul edilmiştir. 2010’da gerçekleştirilen bir yarışmada dünyanın en zor matematik problemlerinden birini çözdüğü için milenyum ödülüne layık görülmüştü. Fakat Perelman bu ödülü almayacağını açıklamıştır.

Son olarak 1 milyon doları alabileceğini, bunu matematik eğitiminin gelişimi için harcayabileceğini söylemiştir.

1904 yılında Fransız matematikçi ve fizikçi Henri Poincare’nin ortaya attığı ve çözümünün imkansız olduğu düşünülen problemi yaklaşık bir asır sonra çözüme kavuşturma başarısını gösteren Grigori Perelman’ın bu başarısı ilginç enstantaneler serisinin sadece bir başlangıcı olacaktır.

St. Petersburg’da bulunan Steklov Enstitüsü’nde Doktorluk seviyesinde (Matematik Doktoru) çalışmalarına devam ettiği esnada kendi alanı da olan topolojinin çözümü imkansız problemlerinden birisi olan Poincaré Hipotezinin çözümünü internet üzerinden 33 sayfalık bir makaleyle çözdüğünü kamuoyuna duyurmuştur.

2000’lı yılların başından beri aslında Perelman bu problemin çözümü için çalışmalara başlamıştı. Yaklaşık 2 yıl boyunca gecesini gündüzüne katarak çözüme giden yolları bir bir adımlıyordu. Steklov Enstitüsü’nde ki odasında günde yaklaşık olarak 7 saat hiç çıkmadan çalışmalarına devam ediyordu.

Grigori Perelman Kimdir?
Grigori Perelman Kimdir?

Meslektaşları ona “Perelman, sen gerçekten bu problemi çözebilir misin” şeklinde ki belki küçük gören sorularına o, sadece gülümsüyordu.

Çözümün nihayete ereceği son dönemlerde Perelman, artık Enstitüde okuyan öğrencilere hiçbir şekilde ders vermek istemiyordu.

2002 yılına geldiğinde sonunda imkansız sorunun çözümüne kavuşmuştu ama o, o kadar masumdu ki gazetelere ilan vermek yerine 33 sayfalık çözümü basit bir internet sitesi üzerinden yayınladı.

Ne yazık ki gerekli ilgiyi görmedi. Bunun üzerine yaklaşık 300 sayfalık bir makale hazırlayarak problemin cevabı olarak Boston’da ki Clay Matematik Enstitüsü‘ne gönderdi. Oxford Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi, direktörleri Clay Matematik Enstitüsü’nde sorunun çözümünü araştırmaya başladılar. Ama onlar çözümü bile zor bir şekilde anlayabileceklerdi. Poincaré Hipotezinin çözümü aynı zamanda daha zor olan 25 yıllık, 50 yıllık gibi uzun süreden beri çözülemeyen problemlerin de çözümüne yardımcı olmuştu.

Bir asırdır çözülemeyen ve çözülmesi imkansız olarak kabul edilen soruyu çözmesinin ardından ne yazık ki hakkettiği saygıyı ve inancı çevresinden göremediği için bir hayli hayal kırıklığına uğradı. Bu kırgınlığı o kadar büyüktü ki 2006 yılında matematiğin Nobel’i olarak kabul edilen ve alanlar için çok büyük bir iftihar sebebi olacak olan Fields Ödülü‘nü kabul etmeyerek bu tepkisini bir kez daha göstermiştir.

Belkide bu soruyu yıllardır üzerinde çalışan nice matematik, fizik profesörlerinin, nice saygın İQ ya sahip olan matematik dahilerinin çözemeyip, Rusya’da bir matematik doktoru olan Grigori Perelman tarafından çözülmüş olması kabul edilemez olduğunu düşündükleri ve belkide bu başarıyı bir nebzede olsa kıskandıkları için gerekli saygıyı göstermemiş olabilirler. Hatta bu kervana aynı odayı paylaştığı bazı meslektaşları bile katılmıştır. Belki de onu en çok yaralayan bu olmuştur.

Bu çekememe durumu yaklaşık 4 yıl sürecekti. Öyle ki 2004 yılında çözüme kavuşturduğu problemin çözümü 2006 yılında kabul edilecekti. Aslında Perelman’ın çözümü internet üzerinden paylaşması da bir o kadar ilginç olarak karşılanacaktır. İnternet üzerinden paylaştığı 33 sayfalık çözüm bile neredeyse uzmanlar tarafından bile zorlukla anlaşılabiliyordu.

Çözümü bile alanında uzman kişiler tarafından zorlukla anlaşılan bu problemin, bir asırdır çözülemiyor olmasının da nedeni bu şekilde bir kez daha ortaya çıkmış oldu.

Poincaré Hipotezi ve Çözümü ve Kabul Edilişi 

2006 yılına gelindiğinde Grigori Perelman 33 sayfalık çözümü resmen kabul edildi ve bu çözüm 21. yy’ın matematik alanında uzmanlık yapan birçok profesör tarafından onaylandı. Bununla birlikte aynı yıl verilecek olan ve matematiğin Nobel’i olarak kabul edilen Fields Ödülü için hızlı bir kararla aday gösterilmiştir. Fakat çözümünün yaklaşık 4 yıllık bir gecikmeyle kabul edilmesinin verdiği kırgınlıktan dolayı Perelman, bu ödülü almayı kabul etmemiştir. Bu aynı zamanda ona “Fields ödülünü reddeden ilk fani” olma özelliği de kazandırmıştır. Bununla da yetinmeyen Perelman, sorunun başına konulan 1 milyon dolarlık ödülü de kabul etmemiştir.

Perelman’ı buda kesmemiş olacak ki son olarak 2010 yılında layık görüldüğü Milenyum Ödülünü de kabul etmedi. İşler bu kadar ilginç devam ederken bir ilginç karar daha aldı ve başta kabul etmediği 1 milyon dolarlık ödülü kabul edeceğini açıkladı.

Bu noktada parayı matematik geleceği için kullanacağını açıkladığı iddia edilirken, aslında bu ödülü hiç reddetmediği de söylentiler arasındadır.

Şunu da değinmeden geçmemek gerekir ki tüm bunlar yaşanırken Dr. Perelman, zengin ve lüks bir hayat yaşamıyordu. Annesiyle birlikte hamam böcekleriyle dolu küçük bir evde hayatına devam etmeye çalışıyordu.

Komşuları tarafından sürekli bu böceklerden şikayet alan Dr. Perelman’ın odasında ise sadece bir masa ve sandalyesi vardı.

Dr. Perelman’ın bir asırdır çözülemeyen ve çözümü imkansız olarak görülen bir soruyu çözmesinden çok reddettiği bu ödüllerden dolayı daha fazla konuşulmuş ve ismi matematikle ilgili olsun ya da olmasın herkes tarafından bilinir olmuştur. Belkide bu ödülleri reddetmese bu kadar tanınan birisi haline gelmeyecek ve sadece matematikle ilgilenen insanlar arasında saygın bir duruma gelecekti.

Bununla birlikte bu sözlerinin ardından St. Petersburg’da bulunan Steklov Enstitüsü’ndeki görevinden istifa etme kararı almıştır.

Perelman, şuanda İsviçre’de çok önemli bir uzay istasyonunda uzay ve zamanla ilgili çalışmaların devam etmesi için katkıda bulunmaya devam ediyor.


Göz Atın!

Tarık Buğra Kimdir? Kısaca Hayatı ve Eserleri

Tarık Buğra Kimdir? (2 Eylül 1918 – 26 Şubat 1994) Tarık Buğra,  1918’de Akşehir’de doğdu. …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir