Almanya Ekonomisi Hakkında Kısa Bilgiler

Dünyanın en büyük ulusal ekonomileri arasında ilk üç sırada bulunan Almanya ekonomisi Avrupa’nın en büyük ulusal ekonomisi durumundadır. Gayri safi yurt içi hasılaya sahip üçüncü ülkesi olan Almanya satın alma gücü paritesine göre de dünyanın beşinci ülkesidir. Reel büyüme oranı  2007 yılı verilerine göre %2.4’tür.

Almanya, global ekonomi açısından lokomotif bir güçtür. Sanayisi öncü ve yenilikçi özelliklerini korumaya devam etmektedir.  “Made in Germany” etiketli ihraç malları ile küresel bir marka değeri ile tercih edilen ürün ve hizmetler üretmektedir. Almanya, 2017 yılı verilerinden anlaşılacağı üzere dünyanın en fazla dış satım yapan ülkesi olmuştur. 1.401 trilyon dolarlık ihracat rakamı bu unvanı doğrulamaktadır. Almanya’nın toplam  gelirinin çok büyük bir kısmını (%70) hizmet sektörü oluşturmaktadır. %29.u endüstri alanları, %1’i de tarım sektörüne aittir.

Almanya’nın ürettiği ve ihraç ettiği ürünler arasında ilk sırayı otomobil almakta. Metal sanayi, makine ve kimyasal sektörü oluşturmaktadır. Almanya’da mühendislik uygulamaları öne çıkmaktadır. Rüzgar türbinleri ve güneş enerjisi teknolojisi alanında geliştirdikleri ürünler Almanya’yı Dünyada ilk sırada tutmaktadır.

Fortune Global 500 sıralamasında Almanya’dan 37 şirket yer almaktadır. Bu sıralama, Dünyanın  gelirleri açısından en büyük 500 şirketini göstermektedir. Bu şirketler arasında Daimler, Volkswagen, Allianz SE (en fazla kar yapan şirket), Siemens, Deutsche Bank (2. en fazla kar yapan), E.ON, Deutsche Post, Deutsche Telekom, Metro ve BASF gösterilebilir.  çalışan sayısı açısından ise Deutsche Post, Robert Bosch GmbH ve Edeka ilk sıraları paylaşmaktadır.

Dünyanın en çok tanınmış markaları arasında yer alan Mercedes-Benz, SAP, BMW, Adidas, Audi, Porsche, Volkswagen, ThyssenKrupp, Lufthansa, Aldi, Lidl ve Nivea bu unvanlarını fazlasıyla hak etmektedir.

İşsizlik Oranları

Almanya’da işsizlik oranı 2005’ten beri  düşen bir seyir izlemektedir. 2008 yılı Haziran ayı verilerine göre son 15 yılın en düşük seviyesine gerilemiştir. İşsizlik oranları Batı Almanya’dan Doğuya doğru %6.2 ile %12.7 arasında değişmektedir.


Göz Atın!

Borsa Öğrenmenin En Basit Yolu Nedir?

Birikimlerinizi hisse senetleri, borsa endeksleri ve devlet tahvilleri gibi yatırım araçları ile değerlendirmek istiyorsanız en iyi seçeneklerin başında borsa gelmektedir. Özellikle ülkemiz yatırımcıları için borsa ve VİOP bu konuda en iyi olanakları sunan finans piyasaları olarak görülmektedir. Elbette bu olanaklardan faydalanabilmek için siz yatırımcıların öğrenmeleri gereken birçok konu vardır. Şimdi bu konuların neler olduğuna ve öğrenme yollarına göz atalım:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir