Şükran Günü nedir? Şükran Günü ne zaman kutlanır?

Şükran Günü (Thanksgiving Day ya da yalnızca Thanksgiving), Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’da hasata ve geçmiş senenin tüm nimetlerine şükretmek amacıyla kutlanan bir ulusal bayram günü olarak kutlanır. İki ülkenin farklı boylamlarda olması ve bundan dolayı yerel olarak hasadın farklı günlere gelmesinden dolayı, Şükran Günü, Kanada’da Ekim ayının ikinci pazartesi günü, ABD’de ise Kasım ayının dördüncü perşembesinde kutlanır.

Bayramın kökeni, Plymouth’taki ilk İngiliz kolonicilerin (Pilgrimler), Wampanoag(en) Kızılderilileri ile ortak düzenlediklerine inanılan bir hasat yemeği olsa da, günümüzde, Kızılderili unsurlardan ayrışarak, yalnız aile ve Tanrı’ya adanan bir hal almıştır. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kutlamalar, mitoloji ve sembolizm açısından zengindir. Hindi, bu günün geleneksel yemeğidir.

1863’de Başkan Abraham Lincoln Şükran Günü’nün ulusal bayram olarak kutlanmasını önerir, fakat bu öneri, 1941’de Kongre’de karara bağlanır ve her yılın Kasım ayının son perşembesi Şükran Günü olarak ulusal bayram ilan edilir.

Şükran Günü, Kızılderililer arasında ise Yas Günü olarak kutlanmaktadır.

Şükran günü geleneği dünyanın en eski tek tanrılı dinlerinden biri kabul edilen Zerdüştlükte de kendisine yer bulmaktadır. Jashan ismi altında kutlaması gerçekleştirilen bu gün takvimde özel olarak belirlenmemiştir. Yakın dönemde meydana gelen olaylar üzerine de gerçekleştirilebilen küçük festival özelliği taşırlar. Bazı Jashanlarda mobedlerin (Zerdüşt rahipler) katılımı gereklidir.

Şükran Günü temelleri dine ve kültürel geleneklere dayansa da uzun bir süredir seküler bir tatil günü olarak kutlanmaktadır.

Kaynak:

  1. https://tr.wikipedia.org/wiki/sukran_gunu
  2. “Thanksgiving Day.” Encyclopaedia Britannica. Erişim: 1 Aralık 2013.
  3. “Pilgrim Fathers.” Encyclopaedia Britannica. Erişim: 1 Aralık 2013.
  4. Thanksgiving: Celebrating the Genocide of Native Americans by Gilbert Mercier. News Junkie Post. November 25, 2010
  5. Paula R. Hartz, World Religions “Zoroastrianism”, sayfa 108.

Göz Atın!

Site dışı SEO nedir, nasıl yapılır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir