Deri Nedir? Görevleri Ve Çeşitleri Nelerdir?

 

Deri vücudun tüm yüzeyini saran en geniş organı olup, yardımcı organlarıyla (saç, kıl, ter bezleri, yağ bezleri, tırnaklar) bir sistem oluşturur. Deri vücudun en aktif sistemler indendir. Duyu sinirlerinin birçoğu deride sonlandığında deri ağrı, dokunma, basınç gibi çeşitli duyulanı alır, salgı yapar (ter, yağ), vücut ısısını düzenler, vücudu yaralanmalardan ve mikroplardan korur. Mikroplara karşı vücudun birinci savunma hattını oluşturan deri başlıca üç tabakadan oluşur.

Derinin dış tabakası (epidermis) vücudu dış ortamdan ayıran bir örtü görevi görür. Vücudun çeşitli bölgelerinde farklı kalınlıktadır. Bu tabakada kan damarları ve sinirler yoktur. Orta tabakada (dermis) kan damarları, duyu sinirleri, ter bezleri, yağ bezleri ve kıl kökleri bulunur. Kılcal damarlardan zengin olan bu tabaka yoluyla deri, vücut ısısının düzenlenmesinde ve bazı atıkların vücut dışına atılmasında rol oynar.

İç tabakada (subkutan doku) kan damarları, sinirler ve yağ globülleri bulunur. Bu tabaka dış yüzeyle organlar arasında yumuşak, esnek bir dolgu malzemesi gibidir ve derinin diğer tabakaları için esnek bir taban oluşturur.


Göz Atın!

Deniz Suyu Nedir? Neden Tuzludur? Faydaları Nelerdir?

Denizler sadece yeryüzünün bir parçası olmakla kalmayıp, içeriğindeki mineraller sayesinde birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir. Tuz oranı her denizde aynı değildir. Ama sağladığı faydalar hemen hepsinde ortaktır. Bu yazımızda sizlere deniz suyu hakkında bilmeniz gereken bilgileri paylaşıyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir