Sera Etkisi Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Yeryüzünde yaşayan tüm canlılar için vazgeçilmez olan atmosfer birçok gazın karışımından oluşmuştur. Atmosferi meydana getiren bu gazların her birinin ayrı fiziksel ve kimyasal özellikleri bulunmaktadır. Atmosferin bileşenleri durağan değildir, bazı zamanlarda bölgeden bölgeyeküçük değişiklikler gösterebilir. Bunlar belirli standartlardaki miktarlarını korumak zorundadır, aksi halde atmosfer içerisindeki tüm canlı ve yapılar için tehlikeli bir durum demektir.

Atmosferi meydana getiren başlıca gazlar azot (78,08), oksijen (20,95), argon (0,93), neon (0,0018), helyum (0,0005), hidrojen (0,00006) ve xenondur (0,000009). Bu bileşenler yerküre üzerindeki canlı yaşamı için son derece önemlidir.

[renkbox baslik=”Pestisit Nedir? Çeşitleri, Özellikleri ve Zararları Nelerdir?” link=”https://bilgihanem.com/pestisit-nedir/” resim=”https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/02/pestisit-ozellikleri-turleri.jpg” renk=”yesil” yenisekme=”evet”][/renkbox]

Dünyanın atmosferi basınç ve yoğunluk açısından, diğer gezegenler içerisinden Mars’a göre yaklaşık 100 kat daha büyük, Venüs’e göre ise 100 kat daha küçük bir gaz kütlesinden oluşmaktadır. Atmosfer basıncı havanın ağırlığının bir sonucu olduğundan yere ve zamana göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Sera Etkisi Nedir?

Sera Etkisi Nedir?Genel olarak hepimiz üzerinde yaşadığımız dünyayı direkt güneşten gelen ışınların ısıttığını düşünürüz. Fakat durum tam olarak böyle değildir. Dünya, üzerine düşen güneş ışınlarından çok, dünyadan yansıyan güneş ışınlarıyla ısınmaktadır. Başta karbondioksit, metan ve su buharı olmak üzere, bu ışınlar atmosferdeki gazlar tarafından tutulmaktadır. Bu sayede de dünya ısınmaktadır. Işınların atmosferdeki bu gazlar tarafından tutulması olayına ise sera etkisi adı verilmektedir.

Sera Etkisinin Faydaları Nelerdir?

Sera Etkisinin Faydaları Nelerdir?Sera etkisi doğal bir süreç olduğundan dünyada yaşamın olması için gereken sıcaklığı sağlamaktadır.Karbondioksit, metan gazı ve su buharı dünya üzerinde doğal bir örtü oluşturur. Atmosferin ısıyı tutma özelliği sayesinde yeryüzündeki suların sıcaklığı dengede kalır. Böylece okyanusların ve nehirlerin donması engellenmiş olur.

Sera Etkisinin Zararları Nelerdir?

Sera Etkisinin Zararları Nelerdir?Günümüzde ormanların yok edilmesi, insanların modern çağa ayak uydurma çalışmaları, fosil yakıtların kullanılması, tarım faaliyetlerinin aşırı şekilde yapılması gibi durumlar; karbondioksit, su buharı ve metan gazından oluşan doğal örtünün atmosferde çok fazla birikmesine neden olmaktadır. Olması gerekenden daha fazla biriken bu gazlar, atmosferin gereğinden fazla ısınmasına sebep olur.

Atmosferdeki gazlar yeryüzündeki ısının bir kısmını tutarak ısı kaybını engellemiş olur. Havada bulanan gazlar içerisinde ısı tutma yeteneği en yüksek olan karbondioksittir (CO2). Ancak son yıllarda insanoğlunun doğaya çok fazla müdahalesi, gelişen teknoloji, fabrikalar, artan motorlu araçların zararlı atık gazları vs. birçok nedenden dolayı atmosferdeki karbondioksit miktarında artış olmuştur. Hava kirlenmesine bağlı olarak artan karbondioksit ise atmosferin ısısının yükselmesine bu da küresel ısınma denen olayın gerçekleşmesine neden olmaktadır.

Sera etkisinin bu sonucundan dolayı; buzullar erir, okyanusların yükselmesi sonucu kıyı kesimlerinde toprak kayıpları meydana gelir, ilkbahar erken sonbahar geç gelir, dünyanın bazı yerlerinde kuraklık görülürken bazı yerlerinde şiddetli yağmurlar, kasırgalar görülebilir, kış sıcaklığı artar, hayvanların göç mevsimleri değişir ve buna bağlı olarak bazı türler yok olmaya başlar. Kısacası atmosferin gereğinden fazla ısınması başta iklim olmak üzere tüm canlı yaşamını alt üst eden, doğal dengeyi bozan bir durumdur.

Okur Yorumları

Benzer Yazılar
Orman Nedir

Orman Nedir
Biyoloji
Yazıya Git

Madde Nedir

Madde Nedir
Biyoloji
Yazıya Git

Böbrek Nedir

Böbrek Nedir
Biyoloji
Yazıya Git

Lizozom Nedir

Lizozom Nedir
Biyoloji
Yazıya Git

Atom Nedir

Atom Nedir
Biyoloji
Yazıya Git

Bitkilerde Üreme ve Gelişme Nasıl Olur

Bitkilerde Üreme ve Gelişme Nasıl Olur
Biyoloji
Yazıya Git

Nitrat Nedir

Nitrat Nedir
Biyoloji
Yazıya Git

Aristoteles Kimdir

Aristoteles Kimdir
Biyoloji
Yazıya Git

En Yeniler
Charlie Chaplin Kimdir
Yaşar Nabi Nayır Kimdir
İshak Paşa Sarayı Hakkında Bilgiler
Eroin Nedir
Dalgıçlık Nedir
Deniz Suyu Nedir
Labada Otu Nedir
Lavanta Nedir


Göz Atın!

Böbrek Nedir? Özellikleri ve Görevleri Nelerdir?

İnsan ve hayvan olmak üzere tüm omurgalı canlılarda, karın boşluğunda, sağda ve solda olmak üzere 2 adet olarak bulunan, kandaki zararlı maddeleri süzen boşaltım organına böbrek adı verilir. Ortalama boyutu 9-13 cm arasında olan böbreklerden, soldakinin sağdakine oranla çok az bir miktar büyük olduğu bilinmektedir. Böbreklerin işleyişi, görevleri ve belli başlı böbrek hastalıklarına yazımızın devamında yer verilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir