Vajina etrafında terleme neden olur?

Vajina etrafındaki bölgede terleme, vücudun ısı regülasyonunun (düzenleme, ayarlama) normal bir parçasıdır. Bununla birlikte, aşırı ter rahatsızlık ve tahrişe neden olabilir. Kasık bölgesinde terlemenin artmasına birçok faktör katkıda bulunabilir.

Vajinanın kendisi, ter bezi olmadığı için ter atamaz. Bununla birlikte, vajina ve kasık bölgesi etrafındaki dış genital bölgelerde görülebilmektedir.

Cinsel organların etrafında oluşan ter, vücudun diğer bölgelerinden gelen ter ile aynı değildir. Apokrin bezleri kasıklarda ve koltuk altlarında ter üretiminden sorumlu iken, ekrin bezleri vücutta başka yerlerde terler üretir.

Dişilerde, labia majora üzerinde vajinanın dışında yüksek konsantrasyonda apokrin ter bezleri bulunur.

  • Labia Majora: Kadın cinsel organının iç kısmında yer alan, kimisinde iri ve dışarıda, kimisinde belli belirsiz olan organ parçacığı.

Apokrin bezlerinden gelen terler protein içerir. Bakteriler, farklı bir koku üretebilen bu proteini parçalarlar.

Kasık bölgesinde fazla terleme, kaşıntıya da neden olabilir ve bazen bakteriyel vajinoz ve vajinal mantar enfeksiyonları gibi enfeksiyonlara yol açabilir.

Egzersiz

Terleme genellikle iyi bir antrenmanın işaretidir. Her türlü güçlü fiziksel aktivite, vücudun iç sıcaklığını arttıracak ve ter salgılamak için ter bezlerini harekete geçirecektir. Özellikle bacakların sık bir şekilde kullanıldığı egzersiz türlerinde vücudun alt kısmında daha fazla terleme görülecektir.

Bir kişinin egzersiz yaparken terlemekten kaçınması imkansızdır. Bununla birlikte, pamuk veya diğer hava alabilir malzemeler giymek ter üretimini en aza indirebilir.

İnsanlar ayrıca, sporcuların egzersiz yapmak için özel olarak tasarladıkları iç çamaşırı giymeyi de deneyebilir. Atletik iç çamaşırları, nemi emmeye ve egzersiz sırasında kasıklarını kuru tutmaya yardımcı olmalıdır. Egzersiz yaptıktan sonra, mümkün olan en kısa zamanda duş almak ve sonra temiz kıyafetler giymek önemlidir.

Kasık Kılı

Kasık bölgesinde apokrin ter bezleri saç foliküllerine sıvı salgılarlar. Kasık kılları bakterileri ve nemi tutabilir.

  • Folikül: Memelilerde yumurtalıkta bulunan ve olgunlaşmış yumurtayı taşıyan kesecik.

Bir kasık kıl kütlesi, deride ısıyı yakalayabilir ve apokrin bezlerinin aşırı ter salgılamasına neden olabilir. Bakteriler ayrıca bir kişinin bölgeyi düzgün bir şekilde temizlememesi durumunda enfeksiyonlara yol açabilen pubik tüylerin oluşmasına neden olabilir.

  • Pubik Tüy: Cinsel organ çevresindeki tüylere denir.

Aşırı kasık terlemesini önlemek için, kasık kıllarını kesmeyi veya tamamen tıraş etmeyi düşünebilirsiniz.

Hava Alan İç Çamaşırı

Nefes alabilen pamuklu iç çamaşırı giymek Vajina etrafında terlemeyi azaltmaya yardımcı olabilir. Üreticiler genellikle kadın iç çamaşırı yapmak için solumayan kumaşlar ve sentetik lifler kullanırlar. Bu tip iç çamaşırlar sadece ısıyı tutmaz, aynı zamanda nemi de emmezler, bu da terlerin cildin üzerinde kalması anlamına gelir.

Kişi pamuklu iç çamaşırı giyerek vajina etrafındaki terleri azaltabilir. Pamuk, nemi emen hafif, nefes alabilen bir kumaştır. Aynı zamanda dayanıklı ve alerjik olmayan doğal bir malzemedir.

Aşırı Kilo

Yağ vücudun doğal izolatörüdür. Dişiler çoğu yağları mideleri, kalçaları ve uylukları etrafında taşırlar. Bu bölgelerdeki aşırı yağlar ısıyı biriktirebilir ve aşırı ter üretilmesine neden olabilir. Kalçaları etrafında fazla vücut ağırlığı taşıyan kişiler, kasık bölgesinde daha fazla terleyebilirler.

Bu bireyler, iyi hijyen uygulamak ve pamuklu iç çamaşırı ve diğer nefes alabilen giysiler giyerek bu alandaki ter üretim miktarını azaltabilir.

Pedler ve Külot Astarları

Çoğu ped ve külot astarı, hava geçirmeyen malzemeye sahiptir. Bu ürünler, kasık bölgesinde fazla ısı üreterek daha fazla ter üretilmesine neden olabilir. En iyi çözüm, aşınma pedleri ve külot astarlarından kaçınmaktır. Ancak, bu herkes için pratik olmayabilir. Bunun yerine, pedleri ve astarları kullanmak isteyen insanlar, terlemeyi ve kokuyu azaltmak için olanları kullanmayı ve birkaç saatte bir değiştirmeyi deneyebilirler.

Genel Önleme

Vajinal enfeksiyonların önlenmesi için uygun vajinal hijyen şarttır. Vajina kendini temizler, bu yüzden insanlar vulvayı temiz ve kuru tutmaya odaklanmalıdır.

  • Vulva: Dişi canlılarda üreme organının dış bölümü.

Vulva bakım ipuçları şunları içerir:

  • Vulva’yı ılık suyla yıkamak
  • Vulva’yı temiz bir havluyla iyice kurutmak
  • Vulva ve labia cildini tahriş edebilecek kokulu sabunlardan sakınmak
  • Mümkünse hijyenik pedlere alternatifler kullanarak
  • İlk kez giymeden önce yeni iç çamaşırları yıkamak

Diğer bazı hijyen ipuçları şunlardır:

  • Pamuk gibi nefes alabilen kumaşlarda giysiler giyerek vulva kurumasını sağlamak.
  • Her 4-8 saatte bir tampon değiştirme
  • Külotlu çorap ve tozluk gibi dar kıyafetlerden kaçınmak
  • Önden arkaya silme

İyi bir vajinal hijyenin diğer bir kritik kısmı, bakteriyel ekosistemi veya mikrobiyomu rahatsız etmemektedir. Vajinal mikrobiyom vücudu istila mikroplarından korumak için hayati bir rol oynar.

Bununla birlikte, bu sistem çok hassastır ve herhangi bir bozulma, hoş olmayan kokulara, kaşıntıya ve hatta enfeksiyona yol açabilecek bakterilerin doğal dengesini etkileyebilir. Aynı tür ter bezi, hem koltuk altlarında hem de kasıkta bulunur. Ancak, bir kişi bu iki alanı aynı şekilde ele almamalıdır.

Antiperspirantlar, koltukaltındaki ter kokusunu giderebilir ve ter üretimini azaltabilir, ancak bir kişi bu ürünleri vajina etrafında terlemeyi önlemek için kullanmamalıdır.

Antiperspirant ürünler istenmeyen koku üreten bakterileri öldürebilirken, vajinanın içindeki ve çevresindeki hassas bakteri dengesini bozabilirler. Bu bozulma bakteriyel vajinoz ve maya enfeksiyonları riskini artırabilir.

Ne Zaman Doktora Görünmeliyiz

Genital bölgede aşırı terleme, mantara veya bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilir. Bir kişi aşağıdaki belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsa bir doktora görünmelidir:

  • Birkaç devam eden vajina veya vulva kaşıntısı
  • Kalın beyaz akıntı
  • Bakteriyel vajinozis gösteren gri, kötü kokulu akıntı
  • Ağrılı ve sık idrara çıkma
  • Vajinada yanma hissi
  • İlişki sırasında ağrı

Vücudun bir veya iki alanı ile sınırlı olan aşırı terleme, hiperhidrozun bir işareti olabilir. Vücudun iç sıcaklığı normal olduğunda bile hiperhidroz olan insanlar terler. Tedavi edilmezse, hiperhidroz cilt problemlerine, siğillere, mantar ve bakteri enfeksiyonlarına neden olabilir.

Genel Bakış

Genital terleme tamamen normaldir. Ancak aşırı terleme, rahatsızlığa ve tahrişe neden olabilir. Bir kişi, nefes alabilen iç çamaşırı giyerek ve dar giysilerden kaçınarak vajinal terlemeyi azaltabilir.

İyi vajinal hijyen uygulamak, bakteri ve mantar enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olabilir. Çiftlerden, antiperspirantlardan ve kokulu pedlerden ve külot astarlarından kaçınmak, sağlıklı bir vajinanın korunmasına yardımcı olabilir.

Bir kişi, bakteri veya mantar enfeksiyonları belirtileri yaşıyorsa, bir doktor veya jinekolog ile konuşmalıdır.

Kaynaklar:

-Hodge, B. D., & Brodell, R. T. (2018, September 13). Anatomy, skin, sweat glands. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482278/#_NBK482278_pubdet_
-Hyperhidrosis: Signs and symptoms. (n.d.). Retrieved from https://www.aad.org/public/diseases/dry-sweaty-skin/hyperhidrosis#symptoms
-Molenaar, M. C., Singer, M., & Ouburg, S. (2018, November). The two-sided role of the vaginal microbiome in Chlamydia trachomatis and Mycoplasma genitalium pathogenesis. Journal of Reproductive Immunology, 130, 11–17. Retrieved from https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165037818300421
-Murphy, M. B., & Bhimji, S. S. (2018, January 7). Histology, apocrine gland. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482199/
-Eske, Jamie. “What causes sweating around the vagina?.” Medical News Today. MediLexicon, Intl., 16 Nov. 2018. Web.
18 Nov. 2018. <https://www.medicalnewstoday.com/articles/323719.php>
-Eske, J. (2018, November 16). “What causes sweating around the vagina?.” Medical News Today. Retrieved from
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323719.php.


Göz Atın!

Behçet Hastalığı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

İlk olarak 1937 yılında tanımlanan Behçet hastalığı, ağız, göz, genital bölge başta olmak üzere, vücudun bazı yerlerinde oluşan iltihaplanmadır. Adını tanımlayıcısı Dr. Hulusi Behçet'ten alan hastalık toplumun büyük bölümünde görülmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir