Coğrafya

Dünya Nedir? Kısaca Özellikleri Nelerdir?

Dünya Nedir güneş sistemi içerisinde yer alan, güneşten uzaklık sırasına göre üçüncü olan bir gezegendir. Geoit sadece dünyanın şekli için kullanılan bir ifadedir. Kutuplardan hafifçe basık, ekvatordan şişkince bir şekildir. Bu geoit şekil dünyanın kendi etrafında dönüşü sırasında oluşan merkez kaç kuvvetiyle savrulması sonucu meydana gelmiştir. Dünya ilk oluştuğu zaman …

Devamını Oku »

Toprak Nasıl Oluşur? Türkiye’de Görülen Çeşitleri Nelerdir?

Toprak denildiğinde aklınıza ilk olarak gözle görülür olan, üzerinde bulunduğumuz kütleler gelebilir. Ancak toprak çok derin katmanları bulunan bir oluşumdur. Tüm toprak kütleleri, en alt katmandaki ana kayaya bağlıdır. Toprağın üst tabakası insanların ve tüm canlıların beslenmesinde temel kaynak vazifesi görmektedir. Verimliliğini sağlayan ve humusça zengin olan kısım toprağın üstten …

Devamını Oku »

Dere Nedir? Nasıl Oluşur? Özellikleri Nelerdir?

Genellikle vadilerde görülen, taşıdıkları su miktarı düzensiz olan en küçük akarsulara dere adı verilir. Ülkemizde irili ufaklı birçok dere bulunmaktadır. Mevsimsel değişikliklerden etkilenen dereler, etrafında yaşayan insanlar için de birçok yönden faydalıdır. Bu makalede dere taşkını terimini, derelerin özelliklerini ve derelerin akıntı hızını etkileyen faktörleri detaylıca öğrenebilirsiniz.

Devamını Oku »

Ova Nedir? Oluşumlarına Göre Ovalar? Türkiye’deki Ovalar

Birçok yeryüzü şekilleriyle oluşan ovalar yerleşim ve tarım için çok verimli alanlardır. Engebenin az olduğu ovalara, akarsuların getirdiği alüvyonlar biriktiği için, tarım yapmaya en elverişli alanlar arasındadır. Oluşumlarına göre farklı isimler alan ovaları, Türkiye'deki dağılımlarıyla birlikte yazıda detaylı bir şekilde bulabilirsiniz.

Devamını Oku »