Merhaba Arkadaşlar Şarj Sistemi Alternatör Nedir anlatımına geçmeden önce alternatörlerin yeni şarj sisteminin daha önceden olan eksiklikleri neler bunlara bir göz atalım diyorum. Yazıyı okuyunca anlayabilmeniz için en sade ve anlaşılır bir biçimde sizlere sunmaya çalışacağım.
Şarj Sistemi Alternatör Nedir ?
Alternatör Motordan aldığı hareketi elektrik enerjisine çeviren donanıma denir. Alternatör, motorun hareket enerjisini elektrik enerjisine çevirir. Alternatör elektrik üreterek aküyü şarj eder ve elektrikle çalışan donanımların elektrik ihtiyaçlarını karşılar. Özellikle motorun çalıştırılması sırasında çok fazla akım veren akünün düzenli olarak şarj edilmesi, sürekli şarjlı halde tutulması gerekir. Alternatör, yaklaşık 12,9 – 14,9 voltluk bir gerilimle aküyü şarj eder ve akünün her zaman şarjlı halde kalmasını sağlar. Alternatörün kapasitesi, üretebildiği akım şiddetine yani ampere bağlı olarak değişir. Şarj -alternatör sisteminde bir arıza meydana geldiğinde ve akü şarj edilmediğinde, gösterge panelinde “akü şarj ikaz lambası” yanacaktır.Şarj Sistemi Alternatörün Görevleri Nelerdir
Şarj Sistemi Alternatörün görevleri arasına yer alanlar aşağıda listelenmiştir ;
- Motor çalışıyorken elektrikli alıcıları beslemek,
- Motor çalışıyorken aküyü şarj şarj etmek.
Şarj Sistemi Alternatörün Temel Parçaları ise Şunlardır ;
Rotor ; Rotor Nedir, makinelerin dönen bölümlerine yani endüvi kısmına Rotor denilir. Genellikle bir aks veya mil etrafında yapılanmış başka mekanik düzenekleri anlatır. Asenkron motorun dönen bölümü rotor-dur. Rotor elektrik motorunda, elektrik jeneratöründe veya alternatör de elektromanyetik bir sistemin hareketli bir bileşenidir. Rotorun dönmesi, sargıların ve rotorun ekseni etrafında bir tork üreten manyetik alanlar arasındaki etkileşime bağlıdır.
Statör; Stator (endüktör), elektrik motorları, alternatörler, generatörler, biyolojik rotorlar ve jeneratörler gibi döner elektromanyetik cihazların dış tarafında kalan dönmeyen duran statik parçadır. Stator motorun iki temel bileşenden birini temsil eder. Diğeri ise rotor, makinenin çalışmasını sağlayan hareketli parçasıdır. Cihazın tasarımına bağlı olarak stator, cihazın armatürü veya alan sargısı gibi davranabilir. Her iki durumda da, rotor etrafında veya içinde döndüğünde sabit kalır.
Diyot Tablası ;Diyotlar, elektrik akımını bir yönde geçirip, diğer yönde geçirmeyen elektronik devre elemanlarıdır. Diyotlar, p ve n yarı iletken katmanlardan oluşan devre elemanlarıdır. Diyotlar; P ve N katmanlarından oluşan yarı iletken kristalinden oluşur. P katmanına bağlı uca anot, n katmanına bağlı uca katot denir.
Regülatör (Konjektör) ; Şebeke geriliminde belirli zamanlarda yükselme ve düşme gibi dengesizlikler meydana gelir. Bu dengesizlikler verim kaybına sebep olur. İşte tüm bu olağan dışı dengesizlikleri önlemede kullanılan cihazlarda regülatörlerdir. Yani gerilim dengelemesi yaparak verimi arttırmayı sağlar. Frekans, güç, basınç, gerilim, hız ve akım gibi birçok fiziksel büyüklüğü sabit tura ve bu değerleri tekrar değiştirerek sabit tutabilir.
Fırçalar (Kömürler) ; kömür ve kolletör orijinal halinde yıllarca dayanır.ona baskı yapan yay aksamı aşırı baskı yapmamalı.yani elekrikten değilde mekanik sürtme yıpratır.
Alternatörün Yapısı Nasıldır – Çalışması Prensibi Nedir ?
Statör sargıların da oluşan alternatif akım, diyotlar sayesinde doğru akıma dönüştürüldükten sonra; pozitif (+) çıkış ucu (B+) akünün pozitif (+) kutbuna bağlanır. Negatif (–) çıkış ise alternatör gövdesinden araç şasisine, yani akünün eksi (–) kutbuna bağlanır.
Alternatörde Çıkış Geriliminin Düzenlenmesi
Alternatörün ürettiği çıkış voltajını belirli bir değer aralığında (12,9-14,9 volt) tutabilmek için, rotor sargılarına giden ikaz akımı değiştirilir, böylece alternatörün çıkış voltajı da ayarlanabilir.
Regülatör (Konjektör):Şarj sisteminin gerilimini sınırlandıran parçadır. Alternatörün çıkış gerilimini (şarj gerilimini) belirli bir değer aralığında tutarak, sistemdeki elektrikli alıcıları koruyan bir elektronik devredir. Regülatör, alternatörün ikaz (giriş) akımını kontrol ederek, alternatörün çıkış (şarj) akımını düzenler.
Araç yokuş iniyorken, yavaşlıyorken ise, ECU kumandasındaki regülatör tarafından ikaz akımı arttırılır, alternatörün yüklenme miktarı artar, şarj akımı artar. Böylece aracın sahip olduğu hareket enerjisinden maksimum faydalanılarak, elektrik enerjisi üretilmiş olur, ayrıca motordan güç çekilmezken, yakıt tüketimine etkisi de en aza indirilmiş olur.
Eski tip alternatörlerde regülatör (konjektör), alternatör den ayrı bir parça olarak bulunur, iki ucu vardır; 15 ucu ve 67 ucu. 15 ucu: kontak anahtarının IGN ucuna bağlanır. 67 ucu: Alternatörün ikaz akımı giriş ucuna bağlanır.