Ozma Projesi Nedir

Yapılan deneyde ki amaç, dünyamızın dışında ki gezegenlerde yaşayan olası canlıların izlerini yıldızlar arası radyo dalgalarında aramaktı. Projenin ismi, kurgusal Oz ülkesinin yöneticisi Prenses Ozma’nın ismi kullanılarak belirlenmiştir.

Yazar L. Frank Baum, serinin The Emerald City of Oz kitabının ardından yayınlanan kitaplarında, bu ülkede yaşananlardan haberdar olabilmek için radyo dalgalarıyla iletişime geçmiş, bu da projenin ismine esin kaynağı olmuştur.

Frank Drake, 26 metre (85 feet) çaplı bir radyo teleskobu yardımıyla Tau Ceti ve Epsilon Eridani yıldızlarını 1.420 gigahertz ana frekansı civarında inceleme fırsatı bulmuştur.

Drake tarafından incelenen bu iki yıldız da güneş benzeri yıldızlardır. Bundan dolayı buraların yaşanabilir gezegenler olabileceği ihtimalinin daha akla yatkın olacağını düşünmüştür

Ana frekans çevresindeki 400 kilohertz´lik bir bant, 100 hertz dalga boyundaki tek kanallı bir alıcı yardımıyla tarama işlemlerini gerçekleştirmişti. Buradan edinilen tüm bilgiler daha sonra incelenmek için bir teyp yardımıyla kayıt altına alınmıştır.

Ozma Projesi 4 ay süren bir çalışma olmuştur ve bu çalışma sonrasında 150 saat süren kesintili bilgi toplanmıştır. Fakat ne yazık ki bu veride tanımlanabilir bir sinyal tespit edilememiştir.

Alıcı, yıldızlararası hidrojen tarafından doğal bir şekilde yayımlanan radyasyonun dalgaboyu olan 21 cm civarındaki dalgaboylarını algılamak üzere ayarlanmıştı. Bu dalgaboyunun tanıdık olabileceği, yıldızlararası radyo iletişimine geçmek isteyen herkes için bir çeşit evrensel standart olarak düşünülebileceği düşünülmüştü.

Ozma II ismi verilen ikinci bir deney Benjamin Zuckerman ve Patrick Palmer tarafından yine Ulusal Radyo Astronomi Gözlemevi’nde yeniden gerçekleştirilmiştir. Bu deneyde 4 yıl boyunca (1973-76) aralıklı olarak 650 yakın yıldız gözlenmiştir.


Göz Atın!

Ay Nedir? Özellikleri ve Hareketleri Nelerdir?

4,5 milyar yıldan fazla bir süredir Dünya’nın uydusu görevini yapan Ay, gezegenimizden her zaman görünmektedir. Dünya ile arasında 384.600 kilometre mesafe bulunmaktadır. İlk ayak basan kişi Neil Armstrong’dur. Şimdi hakkında daha fazla bilgiye göz atalım:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir