Octinoxate ve Avobenzone Nedir? Güneş Koruyucusu Olarak Güvenli midir?

Octinoxate Nedir?

Octinoxate ve Avobenzone Nedir
Octinoxate ve Avobenzone Nedir

Octinoxate ve Avobenzone Nedir? Octinoxate günümüzde güneş koruyucu olarak en yaygın kullanılan UVB emici ajanıdır. Yapılan araştırmalar ve çalışmalar oktoksatın oksibenzon kadar zehirli olmadığını gösterirken güneş bakım ürünlerinde de bu bileşene dikkat edilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Çevresel Sağlık Perspektifleri bilim adamlarının mercan ağartma üzerine yaptıkları bir araştırmaya göre okteksat “çok düşük konsantrasyonlarda bile mercanın tam ağarmasına neden olmuştur.”

Octinoxate Ne Yapar?

Etilheksil metoksisinamat olarak da bilinen Octinoxate; güneş kremleri, şampuanlar, rujlar ve diğer ürünlerdeki ortak bir terkip maddesidir. Güneş kremlerinde aktif bileşen olarak bir dizi farklı fonksiyona hizmet eder. Güneşin UVB ışınlarını dağıtır. Ucuz olduğu için güneş koruyucu maliyetini düşük tutmak için iyi bir bileşen olarak da hizmet vermektedir. Bir UVB emici olarak okteksat işini yapar ve yanıkları önler. Mercan resiflerinin yanı sıra insanlar için de çok sayıda risk oluşturur. İnsanların güneş koruyucularını kullanmadan önce bu riskleri bilmeleri ve araştırmaları çok önemlidir.

Octinoxate Nasıl Yapılır?

Octinoxate “doğal” olarak adlandırılan birçok güneş koruyucusunda ortaya çıkar, fakat doğal bir güneş kremi değildir. Bunu yapmak için sülfürik asidin bir petrol yan ürünü olan metanol ile karıştırılır. Bu karışım daha sonra suda çözülene kadar ısıtılır. Ve bu şekilde oluşturulur.

Octinoxate’ın Riskleri Nelerdir?

Gelişimsel ve üreme toksisitesine yol açabilir. Hormon bozukluklarına sebebiyet verebilir. Risklere rağmen octinoxate dünya çapında onaylanmış bir bileşen olmaya devam etmektedir.

Avobenzone Nedir?

Octinoxate ve Avobenzone Nedir? Avobenzone, 1990’larda piyasaya çıkmış olan kimyasal güneş koruyucusudur. Güneş yanığı yapan UVB ışınlarından koruyan diğer kimyasal güneş koruyucularının aksine UVA ışınlarından erken yaşlanmaya ve cilt kanserine kadar neden olan ışınlardan da korur. Kendi başına toksisite açısından nispeten güvenlidir, lakin güneşe maruz kaldığında tek başına yaklaşık 30 dakikalık koruma sunar.

Pek çok kimyasal güneş koruyucu firması UVA koruması için avobenzone kullanarak 30 dakikadan daha uzun bir süre etkisinin devamını sağlamak amacı ile güvenilir olmayan kimyasallar eklemek zorunda kalırlar. Kullanılan oktocrylene, avobenzonu stabilize etmeye yardım eder. Deri örnek testleri, güneşten hiç etkilenmeyen derinin, güneşe maruz kalan deriden daha fazla serbest radikal olduğunu göstermiştir. Reaktif oksijen türleri (ROS) olarak bilinen serbest radikaller, deri hücrelerine zarar vererek kanser ve diğer sağlık sorunları riskini arttırabilir.

Kaynakça:

www.goddessgarden.com

Aykut Sarıtaş


Göz Atın!

mardin kalesi fotoğrafları

Mardin Nasıl Bir Yer? Gezilecek Yerleri

Mardin Nasıl Bir Yer? Mardin Nasıl Bir Yer? Mardin tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir