Sudoku Nedir? Nasıl Oynanır? Tarihçesi Nedir?

Sudoku Nedir Japon dilinde, sayıların tek olması anlamına gelen “suuji wa dokishin ni kagiru” sözcüklerinin kısaltması olan sudoku, geçmişte sadece Japonya ile sınırlıyken; günümüzde tüm dünya ülkelerine ulaşmış, ilgi çekmiş bir zeka oyundur. Popülerliğinde hiçbir şey kaybetmeyen oyun, çeşitlenmeye de başlamıştır. Oyunun sonuca ulaşması için gerekli şartlar altında doldurulması gerekir.

Sonuca ulaşmak zordur ve bitişe yakın hatalar fark edilir. İlk etapta zorlanmanız doğaldır ve düşünme süreniz uzun sürebilir.

Sudoku pratik yaptıkça teknikleri öğrenilebilecek, hızlanılabilecek bir oyundur.

Oyun ilk olarak 1984 yılında Japonya’da bir bulmaca olarak yayınlanmış ve çok rağbet görmüştür.

Türklerin Tarih Boyunca Kullandıkları Alfabeler Nelerdir ?

Gençler ve çocuklar için muhteşem bir zekâ geliştiricidir. Bu sebeple küçük yaşlarda öğretebilmek ve alışkanlık haline getirmek gerekir.

Sudoku Nedir?

Sudoku Nedir?Belli bir standartta meydana getirilmiş 9×9’luk diyagramlar üzerinde çözülebilen, her satırda, her sütunda ve her 3×3’lük kare içinde 1 ve 9 arasındaki rakamlara en az bir kez yer verilmesi istenen, tamamen zekâya dayalı bir bulmaca çeşididir. Oyun olarak da adlandırılabilen sudoku, günümüzde gazetelerde bulmaca biçiminde; bilgisayarlarda ve telefonlarda uygulama olarak daha çok yer almaktadır.

Sudoku Nasıl Oynanır?

Sudoku Nasıl Oynanır?Oynanırken, yazılan rakamların tahmin edilmesindense kesin biçimde karar verilmesi ve yazılması daha mantıklı olacaktır. Her sudoku oyunun tek bir çözümü bulunmaktadır ve sizin ilerleyişinize göre bu sonuç değişmez.

  • Oyunun başlangıcında rakamlar incelenmelidir
  • İpuçları aranmalıdır
  • Yorumlamanın doğru yapılması hızınızı artırır
  • Emin olunan rakamlar mutlaka kutulara yazılmalıdır
  • hesaplamalar yapılmalıdır

Yanlış rakam yazmanız halinde oyun bir süre sonra kilitlenecektir ve hatanızı kolaylıkla görebileceksinizdir.

Sudokunun Faydaları Nelerdir?

Sudokunun Faydaları Nelerdir?Zihni son derece açan bulmaca, beyin gücünü kullandırdığı için beynin gelişmesine de yardımcı olur. Beyin kıvrımlarını artırdığı, problem çözme yeteneğini artırdığı, olaylara farklı yorumlar getirme yeteneği kazandırdığı bilinen faydalarıdır. Ayrıca hafızanın gelişmesinde de etkili olduğu düşünülmektedir.

Oyunun bilinen bir zararı olmamıştır. Günlük işleri bir kenara bırakıp oyunu takıntı haline getirmek ve günün büyük çoğunluğunu oyunla geçirmek sakıncalıdır. Her şeyi dozunda bırakmak önemlidir. Sudokuyu bir görev olarak görmemek gerekir.

Sudokunun Tarihçesi

Sudokunun TarihçesiSudoku Japonya’da 1984 yılında bir bulmaca dergisinde yayınlanmıştır. Derginin ait olduğu şirketin kurucusu Maki Kaji’dir. Keşfedilmesindeki kaynak Latin karesidir. Sudokunun bildiğimiz şekline gelmesinde ise emekli mimar Howard Garn etkili olmuştur. Garn’ın bulmacaları 1979 yılında bir dergide yayınlanmıştır. Ancak keşfi yapan kişi sudokunun meşhur olduğunu göremeden hayatını kaybetmiştir.

1997 yılında sudoku, bulmaca kitabından bilgisayar ortamına taşınmıştır. Sudoku hazırlanması için program geliştirilmiştir.

The Times gazetesi sudokuya 2004 yılında yer vermiştir. Böylece son derece popüler hale gelmiş ve telefonlarda, bilgisayarlarda yer almaya başlamıştır.

Dünyada ve ülkemizde sudoku hakkında ilk kitap Nevzat Erkmen tarafından yayınlanmıştır. Dünya Zekâ Oyunları Federasyonu’nun kurucu üyelerindendir ve Türkiye temsilcisidir ve sudokuyu ülkemizle tanıştıran isimdir. 2005 yılına gelindiğinde Sky One ve BBC gibi kanallarda sudoku şovları ve yarışma programları düzenlenmiştir.

İlk dünya sudoku şampiyonası 2006 yılında İtalya’da yapılmıştır. 2005 yılına kadar her ülke kendi içerisinde yarışmalar düzenlemiş olsa da uluslararası organizasyon olması bakımından önemlidir. Bu organizasyonlar arasında İtalyanlar dünya sudoku şampiyonası düzenlemek istediklerini belirtmişlerdi.


Göz Atın!

Dama Nedir? Nasıl Oynanır? Tarihçesi Nedir?

Tavla ve satranca olan benzerliğiyle bilinen dama, çok eski çağlardan bu yana insanların keyifle oynadığı, boş zamanlarını değerlendirdiği bir zeka oyunudur. İki kişi ile oynanan damanın Yunanlı savaşçı Palamed tarafından icat edildiği bilinmektedir. Dama oynamak için 32 eşit taşa ve bir dama tahtasına ihtiyaç vardır. Yazımızda damanın nasıl oynandığı ve oyun sırasında kullanılan terimler detaylı bir şekilde anlatılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir