Merhaba Arkadaşlar Motor Tekleme Sorunlarını Bir Makale Yazımızda derlemek istedim. Çünkü her yerde karışık bilgiler anlamsız cevaplar vs vs. Yani insanlar işte bu yüzden motor tekler veya işte bundan dolayı motor teklemesi yapıyormuş diyemiyor yazıları okuduktan sonra . Ben bu gibi kafa karışımlarının olmasını istemiyorum.
Tekleme Nedir ? Motor Neden Tekler ? Motor Teklemesi Neden Olur ? Tekleme Arızası Belirtileri Çözümleri
Silindir içerisine (yanma odasına) alınan hava-yakıt karışımı, sıkıştırma zamanının sonunda bujilerde oluşturulan kıvılcımla ateşlenerek yakılır. Karışımın ateşlenmesi görevini ateşleme sistemi üstlenir.
Vuruntu (detonasyon): Hava-yakıt karışımı buji işe ateşlendikten sonra, yanmanın düzensin olarak gerçekleşmesine veya henüz buji ateşlemesi gerçekleşmeden hava-yakıt karışımının kendiliğinden tutuşarak düzensiz olarak yanmasına detonasyon denir. Hava-yakıt karışımının kontrolsüz olarak yanmasıdır. Kontrolsüz olarak aşırı yükselen yanma basıncı, vuruntuyu oluşturur. Vuruntu, motor parçalarında hasara sebep olabilir.
Tekleme: Silindir içerisinde gerçekleşen ateşlemenin yanlış zamanda gerçekleşmesi veya bir ya da iki silindirde hiç gerçekleşmemesidir.
Bujilerde oluşturulan kıvılcımın yanlış zamanda gerçekleşmesi, bir yada iki silindirde hiç gerçekleşmemesi (bujinin kıvılcım çalmaması) veya kıvılcımın güçsüz (cılız) olması sebebiyle meydana gelebilir. Motorda teklemenin meydana gelmesi durumunda motor sarsıntılı çalışacaktır, güç azalacak ve yakıt tüketimi artacaktır. Ayrıca motorda meydana gelen tekleme arızası sebebiyle motor arıza lambası da yanar.
Motor teklemesi yaşanıyorsa ilk yapılması gereken iş diyagnostik test cihazıyla hata-arıza hafızasının okunması ve varsa arıza kodlarını tespit etmektir. Tekleme arızası meydana geldiğinde, diyagnostik test cihazıyla hata-arıza kaydına bakıldığında P0300 arıza kodu görüntülenir. P0301 arıza kodu 1. Silindirde, P0302 kodu ikinci silindirde, (0303-0304 .. devam eder) tekleme meydana geldiği anlamına gelir. Bu hata koduyla beraber başka hata kodları da okunuyorsa, arızanın çözümü daha kolay olabilir. Örneğin P0301 hata koduyla birlikte bir sensör arızası da okunuyorsa, ve bu sensör ateşleme sistemine bilgi sağlayan bir sensörse, tekleme arızası arızasının sebebi bu sensörün arızalı olması olabilir.
Motor tekleme arızasının iki temel sebebi olabilir, bunlar ateşleme sistemi ve supap sistemidir. Bunlara ilave olarak yakıt sistemi arızası da sayılabilir.Bu iki temel sistemin sorunsuz olduğundan emin olmakla beraber, sensör (algılayıcı) veya aktör (uygulayıcı) donanımların arızalarından şüphe edilmeli ve diyagnostik test cihazıyla kontrol edilmelidir.
Tekleme Nedir – Motor Neden Tekler ?
Ateşleme Sisteminden Kaynaklanan Tekleme Arızası
Buji kablosunun çıkması-kopması, ateşleme bobinin bozuk olması-yanması, ateşleme geriliminin (voltajın) düşük olması, bujinin arızalı olması-kirlenmesi-kurum kaplanması olabilir. Klasik ateşleme sistemli araçlarda, distribütör ayarının bozuk olması, platin takımının bozuk-ayarsız olması, avans ayarının yanlış olması ateşleme zamanlamasını bozar ve teklemeye sebep olabilir.
Eğer arızanın ateşleme sisteminden kaynaklandığı tespit edilirse, bu arızanın tüm silindirlerden mi yoksa sadece tek bir silindirde ki ateşleme arızasından mı kaynaklandığı tespit edilmelidir. Bunun için buji kabloları tek tek çıkarılıp motor tepkisine bakılabilir.
Bujilerin dikkatle incelenmesi sayesinde sorunun ; ateşlemeden, supaplardan veya yakıt sisteminden kaynaklanıp kaynaklanmadığı belirlenebilir.
Motor arızasının tespit edilmesi kullanılan klasik yöntemlerden biri de bujilerin sökülerek buji başlarının gözlenmesi – okunması ve yorumlanmasıdır.
Tekleme Nedir – Motor Neden Tekler ?
Supap Sisteminden Kaynaklanan Tekleme Arızası
Motorun supap ayarının bozuk olması, supapların erimiş-yanmış olması, motorun teklemesine sebep olabilir.
Supap arızası, silindirde kompresyonun (sıkıştırmanın) oluşmasını engeller. Yanmanın verimini düşürür. Yanma zamanlamasını bozar,
sıkıştırma basıncı ve yanma basıncı düşer, o silindir güç üretemez hale gelir. Özellikle lpg’li araçlarda sık karşılaşılan supap erimesi ve/veya supap ayarının zamanla bozulması silindir içerisinde meydana gelen yanmanın bozulmasına, yanmanın erken veya geç gerçeklemesine sebep olur.
Aslında ateşleme sistemi (bujiler, bobinler, kablolar) sağlamdır fakat supaplardaki problem sebebiyle, arıza test cihazında “tekleme” arızası okunabilir. Bu durumda güçte düşüş, rölantide dalgalanma, yakıtın artması gibi belirtiler olacaktır. Örneğin motor soğukken (sabahları) motor hiç çekmiyor iken veya çekişi düşüyor iken, motor ısınınca çekişin normale dönmesi, supap ayarının bozuk olmasından kaynaklanır.
Dizel Motor Teklemesi - 10
Benzinli Motor Teklemesi - 10
LPG Motor Teklemesi - 10
10
Puan
Tekleme Nedir - Motor Neden Tekler ? Sizinde İlginizi Çekiyor mu ?
Sizin İçin Daha Çok Paylaşımda Bulunmak İçin değerlendirmeler Almalıyız. Siz Bize Görüşlerinizi Puan vererek Gösterirseniz Bizde Size Daha Yararlı Paylaşımlarda Bulunacağız. Aykut SARITAŞ
User Rating:
Be the first one !