Zımpara Taşlarının Bağlanması

.

Zımpara Taşlarının Tezgaha Bağlanması

Zımpara taşının bağlanmasını sağlayan araçlar aşağıda açıklanmıştır Taş Mili Yüksek devirle dönen zımpara taşını üzerinde taşıyan mildir. Flanş Zımpara taşının her iki yanında bulunur ve yan yüzeyleri ile taşa temas edip taş milinin dönme hareketini zımpara taşına aktarır.

Flanşların zımpara taşına değen yüzeylerinin orta kısmı merkezden çevreye doğru boşaltılmıştır. •Boşaltılan kısmın dışında kalan düzgün işlenmiş yüzeyler taşın sıkılmasını sağlar.

zımpara taşının tezgaha takılışı

Flanş Çapı Ölçüleri

Flanş çapları taş çapının en az 2/3‟ü kadar olmalıdır. Taşı karşılıklı olarak sıkan flanşların çapları birbirine eşit olmalıdır. Zımpara taşlarının bağlantısında taş çapı (d), flanş çapı (S), flanşın sıkma yüzeyi (b) ile gösterilirse düz taş ve konik taşlar için flanş çapı hesabı.

Düz taş için : S = 2/3.d b=1/6.s
Konik taş için : S=1/2 .d b=1/6.s

Taş Mili Sıkma Somunu

Taş milinin dönüş yönüne göre flanşların taş yüzeyine oturmasını ve sıkılmasını sağlar. Sıkıştırma somunları dönme yönünde gevşemeyecek şekilde olmalıdır.

Taş Göbeği Kurşun Bileziği

Deliklerinde kurşun bulunan zımpara taşlarının delik çapları taş mili çapından küçük veya büyük olabilir. Delik çapı küçükse mile geçebilmesi için tornalanır. Taşın mile tatlı bir sıkılıkta geçmesi için delik çapı mil çapından 0,15 ile 0,20 mm büyük yapılır.
Delik çapı mil çapından büyükse taş deliğindeki kurşun bilezik çıkarılarak tekrar kurşun dökülür ve mile tatlı bir sıkılıkta geçecek şekilde tornalanır.

Contalar

Zımpara taşı ile flanş arasına konur. Flanşların taş yüzeyine yapmış oldukları sıkma basıncını taş yüzeyine eşit olarak dağıtır ve sıkmanın düzgün yapılmasını sağlar. Keçe, deri, lastik, karton gibi malzemelerden kesilir veya satın alınır. Contaların çapı, flanş çapından büyüktür; kalınlıkları 0,5 ile 0,75 mm arasındadır.

Zımpara Taşlarının Tezgâha Bağlanmasında Alınacak Tedbirler

  • Zımpara taşları, yerlerine takılmadan önce kontrol edilmeli çatlak ve hasarlı olanlar kullanılmamalıdır.
  • Zımpara taşları, tezgâha takılırken flanşla taş arasına, çapı flanş çapından küçük olmayan kâğıt, kauçuk ve deri gibi yumuşak malzemeden yapılmış uygun contalar konmalıdır.
  • Zımpara taşının takıldığı miller, tekniğe uygun yapılmış ve yataklanmış olacak, salgısız dönecek ve sıkıştırma somunları, dönme yönünde gevşemeyecek tarzda vidalanmış olmalıdır.
  • Zımpara taşları, imalatçının belirttiği standartlara uymuyorsa tezgâhlarda kullanılmamalıdır.
zımpara taşı etiketi max hız
Zımpara taşlarının etiketleri üzerinde boyutları ve max çalışma hızı gibi veriler bulunur
  • Zımpara taşları, imalatçının belirttiği hızın üzerinde kullanılmamalıdır.
  • Taşın standart özelliklerini gösteren ve taş üzerine yapıştırılan etiket koparılmamalıdır.
  • Düz yüzeyli zımpara taşlarının yan yüzeyleri kullanılmamalıdır.

Zımpara taşının tornavida sapıyla ses kontrolü

Zımpara taşında çatlak olup olmadığını kontrol etme

Yeni (veya kullanılmış) bir zımpara taşını takmayı düşünmeden önce, şu işlemi uygulayın: Bir tornavidayla tutun ve bir başkasının sapıyla yan yüzeyine hafifçe vurun.

Tekerleğe, sağlam fakat metal olmayan bir şeyle dokunmamız gerekir. Bir tornavida veya benzeri bir aletin sert plastik veya sert ahşap sapı mükemmeldir.

Güzel bir metalik çınlama sesi duymalısınız. Değilse, çatlamış olabilir ve hızlandığında patlama ihtimali yüksektir. Bu taştan kurtulmayı düşünebilirsiniz.

Zımpara taşının kontrol edilmesi

.


Göz Atın!

SolidWorks zayıf noktaları nelerdir ?

SolidWorks zayıf noktaları nelerdir ? Solidworks Programında Ne tür bir zayıflıktan endişe ediyorsunuz ? Önemli …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir