Türkiye’nin Alternatif Enerji Kaynakları Nelerdir ?

Türkiye’nin Alternatif Enerji Kaynakları Nelerdir ?

Türkiye’nin Alternatif Enerji Kaynakları Nelerdir ? İnsanlık için tüm zamanların en önemli ihtiyaçlarından biri enerji olmuştur. Enerjinin önemi her geçen gün daha da artmaktadır. Sürekli gelişen teknoloji ve sanayi tesisleri ve artan nüfusa rağmen mevcut enerji kaynakları sınırlıdır. Bu gerçek, zorunlu olarak ülkeleri yeni alternatif enerji arayışlarına yönlendirmekte. Alternatif enerji kaynaklarının en dikkat çeken özelliği doğal yollardan elde edilmesi nedeniyle yenilenebilir olmasıdır. Alternatif enerji elde etmenin maliyeti düşüktür. Ayrıca diğer enerji kaynaklarına göre daha temizdir.

Alternatif enerji kaynakları, bütün ülkelerde talep görmekte ve sürekli gelişen teknolojiye koşut olarak atılım göstermektedir. Türkiye’de de son zamanlarda bu kaynakların kullanımıyla ilgili hem özel hem de kamu kuruluşları tarafından önemli çalışmalar yapılmaktadır.

Türkiye’nin, iklimi ve coğrafi konumu, alternatif enerji kaynakları açısından bizi avantajlı kılmaktadır. Ülkemizde güneş, rüzgar, hidrolik, jeotermal ve biyokütle enerjisi konularında yoğun olarak çalışmalar yapılmaktadır. Bu konuyla ilgili daha önce yer verdiğimiz Yenilenebilir Enerji Nedir? Yenilenebilir Enerji Kaynakları Nelerdir? başlıklı yazıyı incelemenizi öneririz.

Türkiye’nin Biyokütle Enerjisi Santralleri

Türkiye'nin Biyokütle Enerjisi Santralleri
Türkiye’nin Biyokütle Enerjisi Santralleri

Biyokütle, canlılardan elde edilen fosilleşmemiş biyolojik malzemeye verilen genel adıdır. Biyokütle enerjisi önemli bir enerji kaynağıdır ve endüstriyel anlamda biyolojik maddelerden yakıt elde edilmesini ifade eder. Her yerden elde edilmesi, kırsal alanlarda sosyal ve ekonomik gelişmeye katkı sağlaması önemlidir. Türkiye’nin biyokütle enerjisi santrallerini gösteren harita. Mavi renkle boyanan illerde, Biyokütle Enerjisi Santralleri vardır.

Türkiye’nin Hidroelektrik Santralleri

Sudan yararlanmak suretiyle elde edilen enerjiye Hidrolik enerji denilmektedir.. Suyun gücü, santraller yardımıyla elektriğe dönüşmektedir. Hidroelektrik enerji santralleri, düşük risk oranı, yüksek verimlilik, yakıt gideri olmaması, uzun ömür ve yerli kaynak olması özellikleri ile öne çıkıyor. Türkiye, hidrolik enerji potansiyeli  açısından oldukça şanslı durumda.

türkiyenin Hidroelektrik Santralleri
türkiyenin Hidroelektrik Santralleri

Türkiye’nin Rüzgar Enerjisi Santralleri

Rüzgar, Türkiye’nin önemli alternatif enerji kaynaklarından biri. Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde rüzgar türbinleri giderek çoğalıyor. Rüzgar, türbinin kanatlarını döndürüyor. Ortaya çıkan mekanik enerji, jeneratörler yardımıyla elektrik enerjisine dönüştürülüyor.

Türkiye'nin Rüzgar Enerjisi Santralleri
Türkiye’nin Rüzgar Enerjisi Santralleri

Burada en önemli ayrıntı, rüzgarın belli bir hız aralığında esmesi.

Türkiye’nin Güneş Enerjisi Santralleri

Güneş ışınları santraller yardımıyla enerjiye dönüştürülmektedir. Maliyeti ve bakımı, diğer enerji santrallerine oranla çok düşük. Elde edilen enerji, doğrudan güneş ışığından üretildiği için temiz. Zararlı gaz salınımı söz konusu değildir ve bu nedenle çevre dostudur.

Türkiye'nin Güneş Enerjisi Santralleri
Türkiye’nin Güneş Enerjisi Santralleri

Güneş enerjisi sadece elektrik üretimi yanında hidrojen üretimi, doğal ısıtma, kullanım suyu ve sera suyu ısıtması gibi alanlarda da tercih edilmektedir.

Türkiye’nin Jeotermal Enerji Santralleri 

Türkiye, tektonik bir kuşak üzerinde yer alması nedeniyle jeotermal enerji potansiyeli zengin bir ülkedir. Ülkemizin çeşitli bölgelerinde yaklaşık bin kadar doğal çıkış şeklinde, değişik sıcaklıklarda jeotermal kaynak bulunmaktadır.

Türkiye'nin jeotermal Enerjisi Santralleri
Türkiye’nin jeotermal Enerjisi Santralleri

Türkiye’nin jeotermal enerji potansiyelinin yüzde 78’i Batı Anadolu’da, yüzde 9’u İç Anadolu’da ve yüzde 7’si Marmara Bölgesi’nde yer almaktadır.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir