Siyah Renkli Dışkının Nedenleri ve Tedavisi (Melena)

Siyah dışkı farklı bir görünüme sahiptir. Başlıca nedenleri belirli yiyecekleri yemek, belirli ilaçları almak ve mide-bağırsak kanamasıdır. Bir kişinin dışkıda kanı veya diğer kanama belirtileri varsa, derhal bir doktora başvurması gerekir.

Çeşitli yiyecekler ve ilaçlar bir kişinin dışkısını siyah yapabilir. Bunlar şunları içerebilir:

  • Yaban mersini
  • Siyah Meyankökü
  • Kan sosisi
  • Demir tabletleri
  • Hazımsızlık ilacı Bizmut Subsalisilat (Pepto-Bismol) kullanımı

Bir kişi yakın zamanda bunlardan herhangi birini tüketmişse ve dışkıları siyah ise, endişelenmek için bir neden yoktur.

Amerika merkezli Ulusal Diyabet ve Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsü (NIDDK), bir kişinin gastrointestinal (mide-bağırsak) kanalındaki kanamanın da siyah, katran renginde dışkıya neden olabileceğini belirtmiştir. Gastrointestinal sistem, yiyeceğin bir insanın vücudundan geçtiği yoldur.

NIDDK’ye göre, gastrointestinal (mide-bağırsak) sistem birçok nedenden dolayı kanama yapabilir. Bazıları aşağıda listelenmiştir;

Anjiodisplazi

Alimentary Pharmacology & Therapeutics dergisindeki bir makalenin yazarları, Anjiodisplaziyi, bir kişinin gastrointestinal (mide-bağırsak) yolunun mukoza zarındaki anormal damar grupları olarak tanımlar. Anjiodisplazi, sindirim sisteminde en sık olarak rastlanılan anormal damar gelişimidir.

Anjiodisplazinin neden gerçekleştiği açık değildir, ancak bir kişinin dışkısında kanamaya ve kanlanmaya neden olabilir, bu da siyah ve katranlı hale gelebilir.

Yaygın bir tedavi, doktorların kanama damarlarını kapatmak için kullandıkları argon plazma pıhtılaşmasıdır.

İyi Huylu Tümörler ve Kanser

NIDDK’ye göre, yemek borusu, mide, kolon veya rektumdaki iyi huylu tümörler veya kanserli oluşumlar, bir kişinin dışkısında kanı siyahlaştırabilir ve katran renginde yapabilir.

İyi huylu bir tümör, kanserli olmayan bir tümördür. İyi huylu veya kanserli olsalar da, tümörler gastrointestinal (mide-bağırsak) duvarı zayıflatabilir ve kanamaya neden olabilir.

Kolit

Kalın bağırsağın iltihabi hastalıklarına kolit denir. Bu, bir kişinin dışkısında kanla sonuçlanabilir. Dışkıda siyah ve katran renginde görünmesine neden olur.

NIDDK, kolitin nedeninin belirsiz olduğunu not etmektedir. Doktorlar durumu ilaçlar ve cerrahi ile tedavi edebilir.

Kolon Polipleri

Kolon polipleri dışkıda kana neden olabilir, bu da siyah, koyu renkli bir görünüme neden olur.

Bu polipler, kalın bağırsakta oluşan küçük büyümelerdir. Onlar mutlaka kanserli değildir, ancak zamanla kanserli hale gelebilir.

Bir doktor kolon poliplerini çıkarmak için ameliyat önerebilir.

Yemek Borusu Sorunları

Bir kişinin yemek borusuyla ilgili problemleri varsa, bu durum bir kişinin dışkısını siyah ve katran rengi haline getirebilecek kanamaya neden olabilir.

NIDDK, bu sorunların özefagus (yemek borusu) varislerini ve gastroözofageal reflü içerebileceğini bildirmektedir.

Karaciğer sorunları yemek borusundaki genişlemiş damarlar olan özefagus varyasyonlarına neden olabilir. Tedavi, kanamayı durdurmaya ve özefageal değişikliklere neden olan altta yatan durumu çözmeye odaklanacaktır.

Bir kişi sık sık gastroözofageal reflü yaşarsa, gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) olabilir.

Kilit nedenler, bazı ilaçların komplikasyonları, sigara içilmesi veya karnın basıncındaki artıştır. Bu basınç, örneğin fazla kilolu veya hamile kalmasına neden olabilir.

Bir kişi, bazı yiyeceklerden kaçınarak ve aşırı yemekten değil, GERD’yi sıklıkla yönetebilir. Bir doktor ayrıca ilaçlar da verebilir.

Mide Ülseri

Bir kişinin midesinde bir ülser oluşursa, bu dışkıyı siyah ve zift haline getirebilecek kanamaya neden olabilir.

NIDDK, ibuprofen ve aspirin gibi bazı ilaçların uzun süreli kullanımının mide ülserlerine yol açabileceğini unutmayın. Bakteriyel bir enfeksiyon da bir neden olabilir.

  • İbuprofen: bir non steroidal antienflamatuar ilaç etken maddesidir. Artrit, primer dismenore, grip semptomlarını azaltmak için ve ağrı kesici olarak kullanılır.

Bir kişinin taburesinde kanın yanı sıra, semptomlar şunları içerir:

  • Midede yanma
  • Midede ağrı
  • Şişkinlik
  • Geğirme
  • Kusma
  • İştahsızlık
  • Kilo kaybı

Bir doktor ibuprofen veya aspirin gibi ilaçların mide ülseri oluşturduğunu düşünüyorsa, tedavi genellikle bu ağrı kesicilerin kullanılmasını gerektirmez veya, doktor bakteriyel bir enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olacak ilaçlar verebilir.

Tedavi

Bir kişinin dışkısı, yediklerinden dolayı siyahsa, renk en sonunda hiçbir şey yapmaya gerek kalmadan değişir. Ancak, başka herhangi bir semptom yaşamadıklarında, insanların bu etkiye sahip olan yiyeceklerden kaçınmaları için bir neden yoktur.

Gastrointestinal sistemde yaşanan kanamadan dolayı dışkıda siyah veya katran renginde bir dışkı oluşumu söz konusuysa mutlak manada bir doktora görünmelidir. Birçok gastrointestinal sorun tedavi edilebilir.

Bir kişinin dışkısının siyah ve sert görünmesinin nedeni bu ise, doktor tedavi etmek için gastrointestinal sistemdeki kanamanın nedenini belirlemek zorunda kalacaktır.

Kişinin belirli yiyeceklerden uzak durmasını önerebilirler. Ayrıca, doktor belirli ilaçları almama konusunda tavsiyede bulunabilir ve alternatifler önerebilir. Bazı kanama nedenleri düzeltmek için küçük bir ameliyat gerektirir.

Doktor, gastrointestinal sistemde kanamayı önlemenin en iyi yolunu, tanıya ve kişinin benimsemesi gerektiğini düşündükleri yaşam tarzı değişikliklerine dayanarak tavsiyede bulunabilir.


Göz Atın!

Behçet Hastalığı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

İlk olarak 1937 yılında tanımlanan Behçet hastalığı, ağız, göz, genital bölge başta olmak üzere, vücudun bazı yerlerinde oluşan iltihaplanmadır. Adını tanımlayıcısı Dr. Hulusi Behçet'ten alan hastalık toplumun büyük bölümünde görülmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir