Sigara ve Alkolün Zararları Nelerdir? 

Sigara ve Alkolün Zararları Nelerdir?

Sigara ve Alkolün Zararları Nelerdir? Sigara ve alkollü içecek kullanımının vücudumuza verdiği zararları sıralamak için hastalıkları tek tek ele almakta fayda var. Keza hemen her türlü hastalığın artması hatta bulaşması için özellikle sigara bir aracı durumda. Taşıyıcı durumda yani.

Sigaranın Zararları

Sigara ve alkol ortak zararları olan iki alışkanlık olmakla birlikte insan vücuduna verdiği zararlar açısından farklılıklar da göstermektedir. Bu nedenle her ikisinin verdiği zararları ayrı ayı ele almak daha doğru olacaktır.

Sigaranın zararlarını daha iyi anlatmak için verdiği zararları kategorilere ayırmak gerekli. Sigaranın zararlarını başlıklar halinde vermek gerekirse sağlığa, ekonomiye, çevreye verilen zararlar en önemli zararlardır. Sigaranın en görünen ve en önemli zararı sağlığı bozması, hastalıklara neden olması ve bazı hastalıkların da hızlanmasına neden olmasıdır.

Akciğer kanseri başta olmak üzere nedeni sigara olan ve ne yazık ki tedavisi tam olarak bulunamayan bir çok konser belasının nedeni sigaradır.

Sigara sadece akciğer kanseri değil dudak tiryakiliği nedeniyle ağız içi kanserlere, dudak, yanak ve gırtlak kanserlerine ve pankreas kanserine de yol açabilir. Yapılan araştırmalara göre sigara içenlerin beyin faktörlerinde de bozulmalar görülmektedir. Zihinsel yetilerde azalmalar, erken bunamalar ve stres sorunları ortaya çıkmaktadır. Sigaranın etki alanına giren bütün organların hasar gördüğü bilinmektedir.

Sigaranın Zararları nelerdir
Sigaranın Zararları nelerdir

Ağız ve burunda tat ve koku alma özelliklerini olumsuz etkileyen bir tablonun ortaya çıkmasına neden olur.
Sinüzit, farenjit, bademcik,  kulak iltihabı gibi üst solunum yolu hastalıkları bunlardan sadece birkaçıdır.
Dilde, tat alma duyusunda bozulmalar olur. Örneğin sigara içenler ne domatesin kokusunu tam olarak alabilirler ne de tadını. Yine sigara dumanının göz merceğinin saydamlığının azalmasına neden olduğu yani katarakt oluşturduğu bilinmektedir.

Sigaranın Yol açtığı sağlık sorunları

  1. Kalp ve damar hastalıkları
  2. Bronşların daralması sonucu akciğer rahatsızlıkları ve KOAH
  3. Damarlarda tıkanma ve buna bağlı felç
  4. Midede gastrit, ülser ve mide kanseri
  5. Ciltte sararma, kırışıklık, cilt kanseri
  6. Ağız kokusu ve dişlerde sararma
  7. Gebelikte sigara içilmesi erken doğuma ve buna bağlı olarak çeşitli gelişim bozukluklarına, doğum sonrası ise sütün kesilmesine yol açar.

Sigarayı bıraktıktan sonra Neler değişiyor…

  • Sigarayı bıraktıktan 2 saat sonra nikotin vücudunuzu terk etmeye başlar.
  • 6 saat sonra kalp atış hızı ve kan basıncı düşmeye başlar.
  • 12 saat sonra sigara dumanından kaynaklanan zehirli karbonmonoksit kan dolaşımınızdan temizlenir ve ciğerlerinizin daha iyi çalışmasını sağlar.
  • 2 gün sonra tat ve koku duyularınız keskinleşir.
  • 2-12 hafta içinde kan dolaşımı iyileşir, bu da yürüme, koşma gibi fiziksel aktiviteleri kolaylaştırır.
  • 3-9 hafta sonra öksürme, nefes darlığı, hırıltı gibi problemler azalır ve akciğerleriniz güçlenir.
  • 5 yıl içinde kalp krizi riski yarı yarıya azalır.
  • 10 yıl sonra akciğer kanseri riski yarıya inerken kalp krizi riski hiç sigara içmemiş bir kişinin riskiyle aynı orana düşer.

Sigara hakkında Biliyor musunuz?

Dünyada her yıl 6 milyon kişi sigara sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Bu sayı her 10 saniyede bir kişinin sigaradan ölmesi demektir.

Günde yaklaşık yarım paket sigara içen bir insan her gün beynine 300 nikotin vuruşu gönderiyor.

Sigara ve Cilt Sağlığı

Sigara içenlerde görülen bir diğer sağlık sorunu da cildin yapısının bozulmasıdır. Sigara içenlerde ciltte lekeler ve kırışıklık oluşur. Sigaranın selülit oluşumunda da etkin rolü olduğu bilinmektedir.

Sigara ve Cinsellik

Sigara, damar sertliğini hızlandırır, damar tıkanıklıklarına neden olur. Erkeklerde görülen cinsel fonksiyon bozukluklarının bir çoğunun kökeninde de sigara tiryakiliği bulunmaktadır. Yine mesane kanserinin nedenlerinden biridir.

Sigara ve Diğer Sağlık Sorunları

Sigaranın doğrudan ve dolaylı olarak neden olduğu bir çok hastalık vardır. Mide hastalıklarından gastrit, ülser ve reflü, mide ve yemek borusu kanseri örnek olarak verilebilir.

Hamilelik ve Sigara

Bebek bekleyen kadınların sigara içilmesi hem kendi sağlığı hem de doğacak çocuğun sağlığı açısından büyük risk teşkil eder.  Düşük doğumlara ve bebekte gelişme geriliğine neden olur. Bebekte otizm benzeri birçok soruna neden olabilir. Kadınlarda erken menopoz ve rahim kanserini de sayılabilir.

sigaradaki zararlı maddeler nelerdir
sigaradaki zararlı maddeler nelerdir

Pasif İçicilik

Pasif içici, sigara kullanmayan ama sigara dumanına maruz kalan kişidir. Pasif içici olmanın etkileri sigara dumanına maruz kalmanın zamanı, yoğunluğu ve sıklığına göre değişmekle beraber her yıl milyonlarca insan sigaranın neden olduğu hastalıklar nedeni ile ölmektedir.

  1. Tütün dumanına maruz kalmak kanser, kalp hastalıkları ve KOAH gibi birçok hastalığa neden olmaktadır.
  2. Çocuklar tütün dumanının zararlı etkilerine karşı çok daha hassastırlar.
  3. Tütün dumanına sadece 30 dakika bile maruz kalmak, uzun süreli sigara kullanıcılarında beliren fiziksel etkileri ortaya çıkarmaktadır.

Alkolün Zararları Nelerdir?

Alkol tıpkı sigara gibi hem sağlık sorunlarına hem ekonomik sorunlara hem de sosyal ve psikolojik sorunlara zemin hazırlar.

Kalp damar yetmezlikleri, şeker hastalıkları, mide kanserleri, karaciğer rahatsızlıkları alkol nedeniyle oluşabilmektedir.

Alkolün beyin hücrelerine zarar verdiği, reflekslerde azalmalara neden olduğu, trafik kazalarının büyük bir kısmının alkollü araç kullanma nedeniyle olduğu bilinen gerçeklerdir.

Alkol kullanımı ile aile huzurunun yok olduğu, şiddete meyilli birey davranışlarının arttığı da yaygın görüşlerdendir.  Alkol ekonomik yönüyle de bütçeye önemli yük getirmektedir.

Sigara ve alkollü içecek kullanımının vücudumuza verdiği zararlar bunlarla sınırlı değildir. Her iki zararlı alışkanlığın henüz tespit edilmemiş bir çok zarar verici özelliğinin olacağı kesindir. Bu nedenle sigara ve alkol bağımlılığına karşı toplumsal bir duyarlılık geliştirmek gereklidir.

Yasal yaptırımlar tek başına çözüm olamaz. Eğitim ve sosyal çabalar çok daha önemlidir.


Göz Atın!

Behçet Hastalığı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

İlk olarak 1937 yılında tanımlanan Behçet hastalığı, ağız, göz, genital bölge başta olmak üzere, vücudun bazı yerlerinde oluşan iltihaplanmadır. Adını tanımlayıcısı Dr. Hulusi Behçet'ten alan hastalık toplumun büyük bölümünde görülmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir