Sıcak Çay, Yemek Borusu Kanseri Riskini Artırabilir

Uluslararası Kanser Dergisi’nde yer alan yeni araştırmalar, çok yüksek sıcaklıklarda çay içmenin Yemek Borusu (Özofagus) kanseri riskini artırabileceğini ortaya koydu.

Amerikan Kanser Derneği’ne göre, 2019’da yaklaşık 17.650 yeni Yemek Borusu (Özofagus) kanseri vakasının yaşanacağı ve bu rahatsızlığa yakalananlardan 16.000’den fazla insanın hayatını kaybedeceği ön görülmektedir. Bununla birlikte uzmanlar, Yemek Borusu (Özofagus) kanserine yakalanan kişilerin yaklaşık yüzde 20’sinin tanıdan sonra 5 yıl yaşayacağını tahmin etmektedir.

Çok sayıda faktör, bir kişide yemek borusu kanseri gelişme riskini artırabilir. Bunlar;

  1. 55 yaşından büyük olmak
  2. Erkek olmak
  3. Reflü olmak
  4. İşlenmiş etlerde yüksek diyet yapmak
  5. Meyvelerde ve sebzelerde düşük diyet yapmak

Bazı araştırmacılar, ayrıca düzenli olarak çok sıcak sıvılar içmenin de Yemek Borusu (Özofagus) kanseri riskini artırabileceği iddia edilmektedir. Ancak, bu çalışmaların çoğu katılımcılardan ne kadar çay içtiklerini ve hangi sıcaklıkta tüketim yaptıklarını sorarak yapılmıştı. Böyle bir yaklaşım, sonuçların ön yargılı bir şekilde ortaya çıkmasına neden olmuş olabilir

Yani, katılımcılar geçmişe dönük bir şey tahmin etmek zorunda kaldıkları için, hatırladıkları aslında hatalı bir durum olabilirdi. Bu nedenle, yeni bir çalışma, çay içme sıcaklığını objektif olarak ölçerek, yani bir kişinin hafızasına, duygularına veya görüşlerine bağlı olmayan bir şekilde bunu düzeltmeyi amaçladı.

Amerikan Kanser Derneği’ndeki Kanser Sürveyans Araştırmaları’nın stratejik direktörü Dr. Farhad Islami‘nin önderlik ettiği araştırmacılar, çay içme alışkanlıklarını geriye dönük olarak değil ileriye dönük olarak incelemek istediler.

Çok Sıcak Çay İçmek Kanser Riskini Yüzde 90 Artırabilir

Dr. Farhad Islami ve meslektaşları, başlangıçta 40-75 yaşları arasında olan ve “popülasyona dayalı prospektif bir çalışma” olan Golestan Kohort Çalışmasına dahil olan 50.000‘den fazla kişi hakkında veri kullandı.

Araştırmacılar klinik olarak katılımcıları 2004 ve 2017 yılları arasında ortalama 10,1 yıl boyunca takip etmişlerdir. Bu süre zarfında 317 kişi Yemek Borusu (Özofagus) kanserine yakalanmıştı.

Uzmanlar bu araştırmada çay sıcaklığını “çok sıcak” olarak ayırdılar – yani 60 ° C’nin üzerinde bir sıcaklık ve “soğuk (veya) ılık” yani 60 ° C’nin altında olan bir sıcaklık olacak şekilde. Ayrıca uzmanların sıcak çay içme alışkanlığı olan insanların çayları 2 ile 6 dakika arasında kısa bir sürede tükettiklerini ifade etmişlerdir.

Genel olarak çalışma, günde 700 mililitre “çok sıcak” çay içmenin Yemek Borusu (Özofagus) kanseri olasılığını, aynı günlük soğuk ya da ılık çay içmeye kıyasla% 90 oranında artırdığını ortaya koydu.

Araştırmacılar, “Sonuçlarımız, sıcak içecek içimi ile Yemek Borusu (Özofagus) kanseri riski arasındaki ilişkiyi destekleyen mevcut kanıtları büyük ölçüde ortaya koymuştur.” dedi.

Islami ve meslektaşları şöyle devam etti: “Bu sonuçları göz önüne aldığımızda, vatandaşların her türlü içecekleri tüketmeden önce 60 °C’ye kadar soğumasını beklemelerini tavsiye etmek makul bir halk sağlığı önlemi olacaktır. Bundan dolayı insanların bir şey içmek istediklerinde en azından sıcaklığının 60 °C’ye kadar soğumasını beklemeleri oldukça önemlidir.”

Sıcak çayın zararları neler 2019-03-25
Bilgi Yagmuru

Göz Atın!

Behçet Hastalığı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

İlk olarak 1937 yılında tanımlanan Behçet hastalığı, ağız, göz, genital bölge başta olmak üzere, vücudun bazı yerlerinde oluşan iltihaplanmadır. Adını tanımlayıcısı Dr. Hulusi Behçet'ten alan hastalık toplumun büyük bölümünde görülmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir