Pika Sendromu Nedir? Tanı ve Tedavi

Çoğunlukla çocuklarda karşılaşılan ve toprak yeme alışkanlığı olarak geçiştirilen Pika Sendromu, sık karşılaşılan bir problemdir. Hastalığın en net tanımını, yabancı madde yeme alışkanlığı olarak yapmak mümkündür. Bu alışkanlığın yani hastalığın nedeni çoğunlukla kişideki demir, bakır ve çinko eksikliğidir. Bu elementlerin, vücudun gereksinim duyduğu miktarda olmayışı, kişide engellenemez bir şekilde toprak veya başka yabancı bir madde yeme isteğine yol açmaktadır.  Bu maddeler kırsal bölgelerde daha çok toprak, kum ve kireç şeklinde olmaktadır. Ayrıca kağıt, pil, kurşun kalem, boya, gibi maddelerin yenmesi de Pika Sendromu için önemli göstergelerdir.  Söz konusu durum, dünyayı yeni tanımaya başlayan çocukların her şeyi ağzına götürme davranışlarıyla karıştırılmaması gereken bir durumdur. Hastalık çocuklarda sık görülmesiyle beraber yetişkinlerde de görülebilir.

Pika sendromu, çocuklarda zekâ gelişimine bağlı olarak ortaya çıkabilir.  Aynı şekilde vücuttaki çinko ve demir eksikliği de çocuğun zihinsel gelişimini olumsuz etkilemektedir.

Pika Sendromu Nasıl Teşhis Edilir?

Pika sendromu, çocukların hareketlerinden kolayca tespit edilebilecek bir tablo sunmaktadır.  Açık havada toprak yiyen, evin iç duvarlarında dökülen kireçleri ve ayakkabıların altını yalaması kolayca teşhise götüren davranışlardır.  Bazen evin iç duvarlarını kazıyarak çıkan toprak parçalarını yediği görülebilir. Çiçek saksılarındaki toprağın yenmesi,  kurşun kalemlerin arkasının kemirilmesi, kâğıt yemek ve pilleri ısırmak gibi davranışlar pika sendromuna işaret etmektedir. Ebeveynler. Yukarıda belirtilen göstergeleri dikkate alarak bir sağlık kuruluşuna başvuru yapmalıdır.

Tehlikeleri

Pika sendromunun ilk akla gelen tehlikesi yenilen yabancı maddelerin türüne göre başta sindirim sistemi ve mide olmak üzere vücuda verdiği zararlardır. Sindirim sistemi rahatsızlıkları ve sistemik bir takım rahatsızlıklar potansiyel sağlık sorunlarıdır. Ayrıca ciddi hijyen sorunu barındıran yabancı maddeler nedeniyle enfeksiyon ve paraziter hastalıklar söz konusudur.  Yenilen, ağza alınan maddelerin kimyasal bileşenlerinden kaynaklı zehirlenmeler ise daha ciddi sorunlara yol açabilir. Çok daha büyük tahribatları açısından ağır metal zehirlenmeleri (kurşun, civa vb…) dikkate alınmalıdır.

Pika sendromunun tehdit ettiği yaş grubu özellikle 1–4 yaş arasıdır. Bu yaş grubu çocuklarda yeterli bilinç oluşmadığından dolayı, zehirli veya tehlikeli maddelerin ayrımına varamaz.

Pika Sendromunun Tedavisi

Tedavi için öncelikli olarak hastalığın tanımlanması gereklidir. Demir, bakır, çinko gibi eser elementlerin eksikliği varsa tespit edilir. Öncelikle bu eksik sorun olarak ortadan kaldırılmalıdır. Bu elementlerin eksiklikleri, doğal gıdalar ve ilaç tedavisi ile giderilmektedir.

Demir eksikliği saptanması halinde besinlerden;  yumurta, karaciğer, kırmızı et, kuru baklagiller, pekmez, yeşil yapraklı sebzeler tercih edilmeli ve bolca tüketilmelidir. Kuru baklagiller, tam buğday unu ve deniz ürünleri de çinko eksiği için tercih edilmesi gereken gıdalardandır.

Pika sendromu, psikolojik boyutu da muhtemel olan bir hastalıktır.  Bu nedenle çocuğun, pedagog tarafından da izlenmesi yerinde olacaktır.


Göz Atın!

Behçet Hastalığı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

İlk olarak 1937 yılında tanımlanan Behçet hastalığı, ağız, göz, genital bölge başta olmak üzere, vücudun bazı yerlerinde oluşan iltihaplanmadır. Adını tanımlayıcısı Dr. Hulusi Behçet'ten alan hastalık toplumun büyük bölümünde görülmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir