Parfüm Nedir? Nasıl Yapılır?

Tarihi olarak çok eski zamanlara dayanan parfüm, birçok amaçla kullanılmaktadır. Her şeyden önce etrafa hoş kokular yaymak ve hatta etkilemek için tercih edildiğini hepimiz biliyoruz. Hatta tanıdık bir parfüm kokusu aldığımız zaman, aklımızda canlanan birisi mutlaka vardır. Ama her şeyden önce temizliğin geldiğini ve kötü kokuları parfüm ile kısa bir süreliğine engelleyeceğinizi unutmamalısınız.

Doğalından özel formülle üretilenlerine kadar birçok parfüm çeşidi bulunmaktadır. Aynı zamanda doldurma veya açık parfüm olarak adlandırdığımız ve orijinallerine göre daha uygun fiyatla satılanlar da bulunmaktadır. Hepimiz bu ürünlerin satıldığı yerlere giderek, kendimize en uygun olanını almaya özen gösteririz. Güzel kokusunun yanında kalıcılığına ve alerjik durumlarına da dikkat ederiz.

Makyaj Nedir? Makyajın Çeşitleri ve Tarihçesi

Parfümün ne olduğunu hepimiz biliyor olabiliriz; ama tarihine göz attığımız zaman bizi fazlasıyla etkileyen hikayeler görebiliriz. 5000 yıl öncesinde güzelliklerine fazlasıyla önem vermiş olan Mısır toplumunda ilk parfümlere rastlanmıştır. Etkilemek, güzelliği taçlandırmak ve hafızalarda bir iz bırakmak için kullanılan parfümler, günümüzde hala aynı önemle kullanılmaya devam ediliyorlar. Ama doğru seçimi yapmak gibi sorunları da beraberinde getiriyorlar.

#navFrame,#navMobButton{background:linear-gradient(to top,white,rgba(227,221,192,1));padding:10px;border-radius:6px;box-shadow:0 1px 4px rgba(0,0,0,.23);margin:0;position:fixed;bottom:0;left:0;overflow:hidden;width:100%;display:flex;align-items:center;font-weight:600;font-size:14px!important;z-index:9999999999}.navListScroll{overflow-y:auto;height:250px}.navListScroll::-webkit-scrollbar-track{-webkit-box-shadow:inset 0 0 6px rgba(0,0,0,.3);background-color:#F5F5F5}.navListScroll::-webkit-scrollbar{width:5px;background-color:#F5F5F5}#navFrame{display:none}#navMobHand{display:block;width:37px;height:34px}#navMobButton{height:50px;z-index:99}.navFrameHeader{font-weight:600;font-size:13px;display:flex;justify-content:space-between;align-items:center;padding:5px}#newNavPost{margin-left:0;list-style-type:none;padding:0;margin:0;border-radius:4px;font-weight:600}.nav-frame-header:first-child .nav-frame{display:block}.nav-frame{list-style-type:none;padding:0;margin:0;border-radius:4px;font-weight:600;margin-left:10px}.nav-frame-sub a{display:none}.nav-frame-sub{font-size:100%;margin-left:10px}.nav-frame li a.active{position:relative;color:#000;transition:all 0.1s ease-in;padding-left:10px;background:linear-gradient(to right,#3cb7eb,transparent)}#newNavPost a:hover{transition:all 0.1s ease-in;padding-left:4px;color:#29abe2!important}@media screen and (min-width:900px){#sidebar-home #navFrame{top:0}.content{margin-bottom:-30px}#navFrame{display:block;width:unset;position:relative;border-bottom:4px solid #37b8eb}.navListScroll{height:100%;margin-left:15px}#navMobButton{display:none;position:relative}#navFrame{position:relative}.navFrameHeader .close{display:none}.nav-frame a{padding:5px}.nav-frame-sub{font-size:13px}}.nav-frame a{text-decoration:none;display:block;width:100%;font-size:12px;font-family:Arial,Helvetica,sans-serif;color:#444;font-weight:400;line-height:20px;padding:5px;margin:2px 0}.navFrameHeader .close{color:#fff;background:red;padding:5px 10px;border-radius:4px;border:1px solid darkred}span.listCounter{margin-right:5px;letter-spacing:1px;color:#000;font-weight:700}.nav-frame-header>a.active{color:#000;transition:all 0.1s ease-in;background:linear-gradient(to right,#3cb7eb,transparent)}.nav-frame-header a{border:none!important}.nav-frame-header>a{display:block;color:black!important;font-weight:600!important;text-decoration:none;line-height:23px;padding:5px}

Parfüm Nedir?

Parfüm Nedir? Farklı güzel aromaların, çeşitli kimyasal maddelerle bir araya getirilerek hazırlanması ile oluşan, hoş kokulu sıvılara parfüm adı verilir. Her parfüm türünün kokusu birbirinden farklıdır. Farklı olması için doğadaki her türlü bitki ve esans kokusundan yararlanılmaktadır.

Doğadaki çiçeklerin ve sentetik olarak üretilen esanslar ile oluşturulan hoş kokulara parfüm denir. Kokulu esans yağları, aromatik bitkileri ve çeşitli kimyasalları kullanarak elde edilen, insan vücuduna ve çeşitli ortamlara güzel koku vermesi amacını taşıyan karışımların genel adıdır. Koku alma duyusuyla hissedilen, hoş karşılanan ve genel olarak çok küçük konsantrasyonlarda havada çözülmüş olan kimyasal maddelerden her birine de parfüm denir.

Çeşitli çiçeklerden ve bitkilerden elde edilen özlü yağlar, bazı fermente işlemlerinden geçirilerek, içine kokunun kalıcı olması için eklenen bazı hammaddeler ile birlikte konsantre yağlar elde edilir. Bunlar dünyanın en pahalı parfümlerinin temel bileşimini oluşturur. Bu küçük esanslar ise yüksek ücretlere satılır. Örneğin; 1 kilogram saf gül yağı ortalama 10 bin ila 15 bin Euro arasında satılmaktadır. Yaklaşık 1 ton çiçekten sadece 10 gram hammadde elde edilebildiği için diğerlerine göre oldukça pahalı bir üründür.

Açık parfümler ise aynı orijinal olanlar gibi üretilmektedir. Kullanılan hammaddeler ise kompoze esanslardır. Dünyada parfüm üretimi yapan markaların yüzde 99’u bu tip esanslar kullanmaktadır. Yüzde 100 doğal hammadde kullanan ise yok denecek kadar azdır.

Günümüzde en çok kullanılan kozmetik ürünlerden birisi, parfümdür. Güzel kokuların karıştırılması ile elde edilen bir üründür. Aynı zamanda birçok çeşidi bulunmaktadır. Özellikle kadınlar tarafından kullanılsa bile erkeklerin de parfüme son derece düşkün oldukları bilinmektedir.

Parfüm ile ilgili Bilinmesi Gereken Bazı Tanımlar

Parfüm ile ilgili Bilinmesi Gereken Bazı Tanımlar Parfümlerin üzerinde yazılı olan bazı Fransızca bilgiler vardır. Birçoğumuz bunların ne olduğunu esasen bilmemektedir. Kısaca EDP olarak bildiğimiz eau de parfum tanımının en kalıcı, EDT olarak bildiğimiz eau de toilet tanımının ise daha az kalıcılığa sahip olduğunu söyleriz. Oysaki bunlar bizlere daha fazla bilgi vermektedir.

Eau de Parfum Nedir?

Eau de parfum tanımı; esans konsantrasyonu, ham parfümden 3 – 5 derece düşük olmasına rağmen keskin ve kalıcı koku için kullanılır. Yani esans miktarının en yoğun olduğu parfüm türüdür. EDP şeklinde kısalttığımız bir türün fiyatı, diğerlerine göre daha yüksektir. Tanımdan da anlaşılacağı üzere daha kalıcıdır ve sabah sıktığınız zaman akşama kadar kokunun üzerinizde kaldığını fark edebilirsiniz.

İçerdiği aromalar nedeniyle daha yoğun bir kokuya sahiptir. EDP kokuları daha baskın olurlar. EDP çözeltisi, etanol ve su kombinasyonundan oluşmaktadır. Su veya alkol miktarı ile karşılaştırıldığı zaman, yüksek konsantrasyonda yağlı bir malzeme içermektedir.

Eau de Toilet Nedir?

Eau de toilet tanımı; esans içeriği en düşük olan parfümdür ve kalıcılığı azdır. EDP’lere oranla esans miktarı daha düşük olduğu için genel olarak hafif ve uçucu kokulardır. Günlük ve spor parfüm olarak adlandırılan ürünler de genellikle EDT formunda üretilenlerdir.

EDT çözeltisi, etanolden çok su içermektedir. Eğer gün boyunca parfümün üzerinizde kalmasını istiyorsanız ürünü yanınızda taşımanızda fayda vardır.

Perfume Deo Spray Nedir?

Perfume Deo Spray ya da deodorant olarak bildiğimiz bu ürün, genel olarak koltuk altlarına uygulanan ve düşük koku içeren parfümlerdir. Ter kokusunu ve oluşumunu önleme gibi özellikleri bulunan bu ürün, koltukaltı temizliğinin yanında her zaman güzel kokmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda terleme ile oluşan sorunları da ortadan kaldırmaktadır.

Perfume Body Lotion

Vücut losyonu olarak bildiğimiz perfume body lotion, hoş koku veren kremsi parfümlerdir. Genellikle parfümlerin yan ürünü olarak bu losyonun kullanılması ile hem nemlendirme hem de parfümün kalıcılığını artırma gibi özellikler bulunmaktadır.

Parfümün Tarihçesi

Parfümün Tarihçesi Latincede kokulu duman anlamını veren perfumum kelimesinden dilimize yerleşen parfüm, oldukça eski tarihlerden geliyor. 5000 yıl kadar öncesinde, Mısır toplumu, Güneş tanrıları Ra’ya adamak için güneşin doğuşundan batışına kadarki süre içinde kokulu otları yakmaktaydılar.

Yine Mısır’da ölenler, kokulu yağlarla mumyalanır ve mezar içlerine de parfümler ve kokulardan elde edilmiş kremler gömülürdü. Yapılan arkeolojik kazılarda Firavun mezarları içerisinde şişeler ve kremler bulunmuştur. Günlük hayatta ise sıklıkla kokulu yağlar kullanılmaktaydı.

Çağdaş anlamda ilk parfüm 14. yy içerisinde, 1370 yılında yapılmıştır. Bu parfüm Macar kraliçesine sunulmuştur. 16. yy döneminde cam sanatındaki gelişmelerle beraber parfüm gelişiminde de ciddi sıçramalar yaşanmıştır.

Bu zamanlarda parfüm en çok Fransa’da üretilmiş ve tüketilmiştir. 17. yy ve 18. yy dönemlerinde parfüm konusunda ciddi gelişmeler görülmüştür. Yine özellikle Fransa parfüm sanayisinin merkezi haline gelmiştir. 20. yüzyıla gelindiğinde parfümler ve şişeleri sanat eseri formuna ulaşmıştır.

Parfüm Nasıl Yapılır?

Parfüm Nasıl Yapılır? Parfüm yapımında en sık kullanılan esanslardan bir tanesi güldür. Gül çiçeğinden yapılan parfümlerde, güller sabahın erken vakitlerinde toplanır. Toplanan güller, işlenerek gülün kokusunu taşıyan yağlar elde edilir. Bir kiloluk yağı elde edebilmek için 2 milyon güle gerek duyulmaktadır.

Elde edilmiş bu özler, çeşitli işlemlerden geçirilir ve içine kalıcılık etkisini veren kimyasal maddeler ilave edilerek esanslar elde edilir. Esans konsantre halinden faydalanılarak çoğaltılır. Kokular farklı oranlardaki alkol miktarlarıyla birleştirildikten sonra şişeleme aşamasına geçilir.

Genel olarak 15ml’lik boydaki şişelere kadar olan parfümler gerçek esanslardır ve pahalıdır. Parfüm şişeleri de özel olarak üretimi yapılan malzemelerdir. Birçok ünlü marka kristal şişeler üretmektedir.

Parfüm günümüzde hem erkeklerin hem kadınların vazgeçemediği hoş koku veren ürünlerden bir tanesidir. Önceleri piyasada bulması çok zorken; o zamanlardan günümüze gelindiğinde hemen her yerde parfüm satış noktası bulunabiliyor. Üstelik artık sadece parfüm olarak da değil; çoğu zaman losyonları ve ter önleyici ürünleri ile birlikte set olarak satılıyor.

Kullandığınız tüm ürünlerin aynı kokuda olması; kokunun daha kalıcı olmasına ve karmaşık olmamasına yarıyor. Ayrıca parfümlerle ilgili bilinen en büyük yanlışlardan birisi; ter önleyici olduğunun düşünülmesidir. Parfümler, terlemeyi önlemez ve ter kokusunu gidermez. Genellikle cildin belli bölgelerinde ve giysilerde kullanılır.

Doğru bölgelerde kullanmak parfümün daha kalıcı olmasını ve doğru kokmasını sağlar. Terlemeyi önlemek ya da ter kokusunu bastırmak için koltuk altında kullanmak; kokunun giderilmesinin aksine ter ile karışarak daha kötü kokular oluşmasına neden olur.

Evde Parfüm Yapımı

Evde Parfüm Yapımı Eğer kimyasal maddeler içeren parfümler kullanmak istemiyorsanız; kendi parfümünüzü evde hazırlayabilirsiniz. İhtiyaç duyulacak malzemeler; misk, çam kozalağı, 2 kahve fincanı kadar saf su, küçük bir şişe alkoldür. Misk yerine elma, limon, iğde çiçeği, gül ve nilüfer gibi sevdiğiniz kokulardan da faydalanabilirsiniz.

Yapılış aşamasında ilk olarak çiçekleri düz ve sert bir tahta üzerine koyup; bıçak ile ince ince kıyın. Bir kabın içinde alın ve sıvılaşana kadar ezmeye devam edin. Bu adımın aynısını çam kozalağı içinde uygulayın.

Ayak Kokusu Nedir? Neden Oluşur? Ayak Kokusu Nasıl Önlenir?

Çiçekten elde ettiğiniz yağı, hazırladığınız karşımın içinde ilave edin. Ardından suyu ve alkolü (Alkoller hakkında bilgi almak için tıklayın) de ilave edip; parfümü sıcak ortamda ve ağzı kapalı olarak saklayın. 6 hafta beklemelisiniz ve bu süre içinde şişenin ağzını asla açmamalısınız. Bu süreden sonra kendi imalatınız olan parfümünüzü şık bir şişe içerisine koyup, gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Botox Nedir

Botox Nedir
Güzellik – Bakım
Yazıya Git

Kaş Ekimi Nedir

Kaş Ekimi Nedir
Güzellik – Bakım
Yazıya Git

Ciltteki Siyah Noktalar Neden Oluşur

Ciltteki Siyah Noktalar Neden Oluşur
Güzellik – Bakım
Yazıya Git

Solaryum Nedir

Solaryum Nedir
Güzellik – Bakım
Yazıya Git

Saç Nezlesi Nedir

Saç Nezlesi Nedir
Güzellik – Bakım
Yazıya Git

Şems Arslan Kimdir

Şems Arslan Kimdir
Güzellik – Bakım
Yazıya Git

Derideki  Çatlaklar Neden Oluşur

Derideki Çatlaklar Neden Oluşur
Güzellik – Bakım
Yazıya Git

Maydanoz Kürü Nedir

Maydanoz Kürü Nedir
Güzellik – Bakım
Yazıya Git

En Yeniler
Charlie Chaplin Kimdir
Yaşar Nabi Nayır Kimdir
İshak Paşa Sarayı Hakkında Bilgiler
Eroin Nedir
Dalgıçlık Nedir
Deniz Suyu Nedir
Labada Otu Nedir
Lavanta Nedir


Göz Atın!

Şems Arslan Kimdir? Hayatı ve Güzellik Sırları

Şems Arslan, bir kimya mühendisi olarak kozmetik ürünlerin içeriklerini araştırıp, etkilerinin doğal yollarla nasıl yapıldığını bize sunmaktadır. Verdiği doğal kür ve tariflerin, kolayca bulunan ve uygulanan içeriklere sahip olması ve ucuz olması kendisinin yöntemlerini uygulamaya yönlendirmektedir. Bu makalemizde sizlere Şems Arslan'ın hayatı ve birçok doğal tarifinden bahsedeceğiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir