Misvak Ağacı Hakkında Bilgi; Nasıl Kullanılır? Faydaları Nelerdir?

Misvak ağacı, Salvadoraceae familyasına ait bir bitki türüdür ve şekil olarak odunsu bir ağaçtır. Ağacın dallarından kesilerek yontulmak suretiyle hazırlanan bu dallar misvak ismiyle diş temizleme için kullanılmaktadır. Misvak güzel bir kokuya sahip, meyvesi tüketilebilen bir bitki çeşididir. Diş fırçası olarak kullanılan dalından diş macunları üretilmektedir.

İçerisinde bulunan kalsiyum oksalat, tanen, kükürt, saponin, silisyum ve mineral tuzlar, misvak ağacının bu alanda kullanılmasına olanak sağlamıştır. Tuzlu toprakları seven misvak ağacı Asya ve Afrika kıtalarında yetişmektedir. Arabistan’da bu ağaca erak veya arak ağacı adı verilmektedir. İslam dininde misvak ağacına oldukça önemli bir yer verilmiştir. Bu konuyla ilgili söylenmiş bazı sözler şu şekildedir.

Moringa Çayı Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

  • “Misvak kullanarak kılınan namaz, misvaksız kılınan namazdan 70 kat üstündür.” (İ. Neccar)
  • “Eğer ümmetime güçlük vermeyeceğini bilseydim, her namaz için abdest almalarını ve her abdestte misvak kullanmalarını emrederdim.” (Buhari, Müslim)
  • “Ağzınız Kur’an yoludur, misvakla temizleyin.” (Ebu Nuaym)

Misvak Ağacının Özellikleri Neledir?

Tarihi yaklaşık 7000 yıl öncesine kadar dayanan misvak ağacı bir bozkır bitkisidir. Asya ve Afrika’da yetişen bitki Arabistan’da erak veya arak ağacı olarak bilinmektedir. Faydaları ilk olarak Babiller tarafından keşfedilerek kullanılmaya başlanmıştır.

#navFrame,#navMobButton{background:linear-gradient(to top,white,rgba(227,221,192,1));padding:10px;border-radius:6px;box-shadow:0 1px 4px rgba(0,0,0,.23);margin:0;position:fixed;bottom:0;left:0;overflow:hidden;width:100%;display:flex;align-items:center;font-weight:600;font-size:14px!important;z-index:9999999999}.navListScroll{overflow-y:auto;height:250px}.navListScroll::-webkit-scrollbar-track{-webkit-box-shadow:inset 0 0 6px rgba(0,0,0,.3);background-color:#F5F5F5}.navListScroll::-webkit-scrollbar{width:5px;background-color:#F5F5F5}#navFrame{display:none}#navMobHand{display:block;width:37px;height:34px}#navMobButton{height:50px;z-index:99}.navFrameHeader{font-weight:600;font-size:13px;display:flex;justify-content:space-between;align-items:center;padding:5px}#newNavPost{margin-left:0;list-style-type:none;padding:0;margin:0;border-radius:4px;font-weight:600}.nav-frame-header:first-child .nav-frame{display:block}.nav-frame{list-style-type:none;padding:0;margin:0;border-radius:4px;font-weight:600;margin-left:10px}.nav-frame-sub a{display:none}.nav-frame-sub{font-size:100%;margin-left:10px}.nav-frame li a.active{position:relative;color:#000;transition:all 0.1s ease-in;padding-left:10px;background:linear-gradient(to right,#3cb7eb,transparent)}#newNavPost a:hover{transition:all 0.1s ease-in;padding-left:4px;color:#29abe2!important}@media screen and (min-width:900px){#sidebar-home #navFrame{top:0}.content{margin-bottom:-30px}#navFrame{display:block;width:unset;position:relative;border-bottom:4px solid #37b8eb}.navListScroll{height:100%;margin-left:15px}#navMobButton{display:none;position:relative}#navFrame{position:relative}.navFrameHeader .close{display:none}.nav-frame a{padding:5px}.nav-frame-sub{font-size:13px}}.nav-frame a{text-decoration:none;display:block;width:100%;font-size:12px;font-family:Arial,Helvetica,sans-serif;color:#444;font-weight:400;line-height:20px;padding:5px;margin:2px 0}.navFrameHeader .close{color:#fff;background:red;padding:5px 10px;border-radius:4px;border:1px solid darkred}span.listCounter{margin-right:5px;letter-spacing:1px;color:#000;font-weight:700}.nav-frame-header>a.active{color:#000;transition:all 0.1s ease-in;background:linear-gradient(to right,#3cb7eb,transparent)}.nav-frame-header a{border:none!important}.nav-frame-header>a{display:block;color:black!important;font-weight:600!important;text-decoration:none;line-height:23px;padding:5px}

Meyveleri üzüm salkımına benzer ve kebas adını alır. Nohut büyüklüğünde olan meyvelerin içerisinde küçük sert çekirdekler bulunmaktadır. Babillerden sonra Yunan ve Mısır uygarlıklarında da tanınmaya başlayan misvak ağacının meyvesi ilk oluşmaya başladığında yeşildir. Daha sonra kırmızı bir renk alır.

Kırmızı haliyle acımtırak bir tada sahip olan meyveler rengi kararmaya başladıkça daha tatlı bir hale dönüşür. Ancak misvakın meyvelerinden ziyade dalları kullanılmaktadır. Ağacın dalları kesilerek yontulur ve tüm dünyada en yaygın kullanım şekli olan diş fırçasına dönüştürülür. Odunsu bir yapıya sahip olan dalların bir ucu kesilerek fırça haline gelmesi sağlanır.

Hoş bir kokuya sahip olan ağaç; kalsiyum oksalat, silisyum, kükürt, tanen, saponin ve mineral tuzları içermektedir. Genel olarak tuzlu toprakları sevmektedir. İslam dininde oldukça yer verilen misvak, diş sağlığı açısından gerçekten de önemli bir göreve sahiptir. Birazdan nasıl kullanıldığından ve faydalarından ayrıntısı ile bahsedeceğiz.

Birçok diş macunundan saha sağlıklı ve faydalı olması açısından da gönül rahatlığı ile kullanılmaktadır. Ağacın sadece dalları değil meyveleri de şifa kaynağıdır. Meyvelerinden elde edilen yağ romatizma benzeri eklem ağrılarına birebirdir.

Misvak Ağacı Nerede Yetişmektedir?

Misvak Ağacı Nerede Yetişmektedir? Asya ve Afrika’nın step bölgelerinde yetişen bir ağaçtır. Ağaç, tuzlu toprakları sever ve dikensiz, küçük ağaç türündedir. Arabistan topraklarında misvak ağacına erak ağacı adı verilir. Yaprakları deriye benzer ve çiçekleri de 4 parçalıdır.

Misvak ağacı üzerindeki meyveler küçük kirazlara benzer ve tüketilebilir. Misvak ağacının odun kısmı lifli bir yapıdadır. Ağaç dalının içeriğinde; kalsiyum oksalat, kükürt, saponin, silisyum, mineral ve tuz bulunur.

Misvakın Faydaları Nelerdir?

Misvakın Faydaları Nelerdir?

Yapılan bilimsel araştırmalar misvak kullanmanın gerçekten de diş sağlığına iyi geldiğini ortaya koymuştur. Bu ağacın bu kadar önemli olması ve faydalarının araştırılmasında en büyük etken şüphesiz Peygamber Efendimiz (SAV) tarafından kullanılmış olmasıdır.

Ağız ve diş sağlığına çok önem veren Peygamberimiz, misvakla dişlerini fırçalamıştır. Bilinen diğer faydaları ise şunlardır;

  • Ağız ve diş bakımına dair birçok etkiyi doğal olarak içinde barındırdığı için kimyasallardan uzak kalmanızı sağlar.
  • Ağızdaki bakteri ve mikropların yok olmasına yardımcı olur.
  • Bakterilerin ve diğer zararlı maddelerin yok olmasından dolayı diş çürümelerini önler.
  • Dişlerin doğal olarak beyazlamasına yardımcı olur.
  • Ağızdaki kötü maddelerin yok olması ve çürüklerin engellenmesi ile beraber ağız kokusunun da önüne geçer.
  • Sindirim açısından da faydalıdır. Midede oluşan gazın yok olmasına yardımcıdır.
  • Geniz akıntısına iyi gelir ve aynı zamanda balgam söktürücüdür.
  • Dişlerin yanında diş etlerini de korumakta çok faydalıdır.
  • Ağız içindeki yaraların iyileşmesine etki eder.
  • Hz. Muhammed (S.A.V) misvak ağacının faydaları ile ilgili çeşitli bilgiler vermiştir. Kendisinin deyişine göre “Misvak ölümden başka her derde devadır”.

Misvak Nasıl Kullanılır?

 Misvak Nasıl Kullanılır? Misvak ağacının dalından 15 cm kadar bir parça kesilir ve uç kısmı 2 cm kadar yontulur. Ardından da dalın kabukları soyularak temizlenir. Hazırlanan dal parçası tuzlu suyun içinde bir süre bekletilir. Bekleme devam ederken soyulan kısımların içerisindeki liflerde açılma görülür. Böylelikle bir diş fırçası görünümü elde edilmiş olur.

Bazen dallar çok sert olabilir ve suda bekletme yöntemi ile açılma görülmez. Bu durumda bir bıçak yardımıyla destek olmak gerekmektedir. Hazır hale geldikten sonra macun ya da başka bir ürün kullanmadan diş fırçası olarak kullanılır.

İlk kez kullanıldığında diş etleriniz zayıfsa hafif kanamalar görülebilir. Kullanmaya devam ettiğiniz sürece kanamalar zamanla sona erer. Misvak özü içeren diş macunları da son zamanlarda sıkça üretilmeye başlanmıştır.

Misvak dalının doğru hazırlanması da önemlidir. Misvak dalının kalınlığının parmak kadar olması ve uzunluğunun da bir karış kadar yani ortalama 10 cm kadar olması gerekir. Misvak parçası dişlere uygulanırken çok baskı yapılmaması gerekir.

Misvak Bulunmadığı Zamanlarda Ne Yapılmalı?

Misvak Bulunmadığı Zamanlarda Ne Yapılmalı? Misvak bulunmadığı zamanlarda ise suni diş fırçalarından yumuşak kıllı olanlarını kullanmalısınız. Sert kılları olan fırçalar dişlere ve diş etlerine zarar vermektedir. Bu durum uzmanlarca kanıtlanmıştır.

Macun kullanırken ise küçük bir nohut tanesini geçmeyecek kadar kullanılması gerekir. Çünkü bu macunlar, farklı ve zararlı birçok kimyasal içerir. Bu maddeler ağız florasının bozulmasına neden olur. Misvak da ilk kullanımda kanamalara neden olur denmişti.

Gıvışgan Otu Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Zamanla bu kanamalar azalır ve kullanan birçok kişi de diş eti kanamalarının ve ağız yaralarının şifa bulduğunu belirtmiştir. Misvak kullanımı diğer malzemelere göre daha kolaydır. Taşınması kolaydır ve pahası azdır.

Ayrıca misvak kullanımı ile ilgili Hz. Muhammed (S.A.V)’in de verdiği öğütler, misvakın ne kadar faydalı olduğunu ve nasıl kullanılması gerektiğini betimler niteliktedir.

Benzer Yazılar
Ciğer Otu Nedir

Ciğer Otu Nedir
Şifalı Bitkiler
Yazıya Git

Beyaz Çay Nedir

Beyaz Çay Nedir
Şifalı Bitkiler
Yazıya Git

Melisa Bitkisi Nedir

Melisa Bitkisi Nedir
Şifalı Bitkiler
Yazıya Git

Teff Nedir

Teff Nedir
Şifalı Bitkiler
Yazıya Git

Boru Çiçeği  Nedir

Boru Çiçeği Nedir
Şifalı Bitkiler
Yazıya Git

Mürver Nedir

Mürver Nedir
Şifalı Bitkiler
Yazıya Git

Zerdeçal Nedir

Zerdeçal Nedir
Şifalı Bitkiler
Yazıya Git

Meyan Kökü Nedir

Meyan Kökü Nedir
Şifalı Bitkiler
Yazıya Git

En Yeniler
Charlie Chaplin Kimdir
Yaşar Nabi Nayır Kimdir
İshak Paşa Sarayı Hakkında Bilgiler
Eroin Nedir
Dalgıçlık Nedir
Deniz Suyu Nedir
Labada Otu Nedir
Lavanta Nedir


Göz Atın!

Behçet Hastalığı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

İlk olarak 1937 yılında tanımlanan Behçet hastalığı, ağız, göz, genital bölge başta olmak üzere, vücudun bazı yerlerinde oluşan iltihaplanmadır. Adını tanımlayıcısı Dr. Hulusi Behçet'ten alan hastalık toplumun büyük bölümünde görülmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir