Güneş Işığı Bağırsak Mikrobiyomuzu Değiştirir Mi?

Bilim adamları ultraviyole (UV) ışığına maruz kalmanın bağırsak mikrobiyomunda değişikliklere yol açtığını, sadece D vitamini eksikliği olan gönüllülere yol açtığını gösteriyor. Çalışma D vitamini eksikliği olan denekler üzerinde yapılmıştır.

D vitamini olan güneş ışığı vitaminini sağlık sonuçları ile ilişkilendiren çok sayıda kanıt bulunmaktadır. UV ışınlarına daha az maruz kalmak ve D vitamini eksikliğine daha fazla maruz kalmak anlamına gelen daha yüksek enlemlerde yaşamak, multipl skleroz (MS) ve enflamatuar barsak hastalığı (IBD) gibi hastalık geliştirme riski taşır.

Bağırsak mikrobiyomunun araştırılması, mikrobiyal yolcularımızın bu şartlarda önemli bir rol oynayabileceğini göstermektedir.

Fakat D vitamini bağırsak mikrobiyomuza bağlayan nedir?

Vancouver, Kanada’daki British Columbia Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, bağırsak mikrobiyomunun UV ışığına nasıl tepki gösterdiğini inceleyerek bu soruyu cevaplamak için yola çıktı.

D vitamini eksikliği olan gönüllüler üç seans UVB maruziyeti aldıklarında, bağırsak mikrobiyomları değişti ve D vitamini eksikliği olan çalışma katılımcılarınınkilerle aynı özellikleri taşıdılar.

UVB ışığı mikrobiyomun ‘zenginliğini’ artırıyor

Çalışmada 3 ay içinde D vitamini takviyesi alan dokuz denekten oluşan ve deneylere götüren 12 kadın gönüllü yer aldı. Tüm katılımcılar açık tenliydi, özellikle Fitzpatrick cilt tipleri 1 ile 3.

Takviyeleri alan gönüllüler D vitamini kan seviyelerine yeterli olarak sınıflandırılmışken, takviyeleri almamış olanların hepsi dışında D vitamini eksikliği vardı.

Tüm katılımcılar daha sonra UVB ışığına maruz kalan üç seans tam vücut yaşadılar. Araştırma ekibi, tüm gönüllülerdeki D vitamini seviyelerinde artış olduğunu gördü.

Daha sonra her katılımcının bağırsak mikrobiyomunun bileşimini tedavilerden önce ve sonra karşılaştırdılar.

Yazarlar, deney başlangıcında çoğunlukla D vitamini yetersiz olan gruptaki mikrobiyal kompozisyonlarda önemli değişiklikler buldular.

Üst düzey yazar yazar Prof. Bruce Vallance, “UVB’ye maruz kalmadan önce, bu kadınların düzenli olarak D vitamini takviyesi alanlara göre daha az farklı ve dengeli bir bağırsak mikrobiyomu vardı” diyor. “UVB maruziyeti, mikrobiyomlarının zenginliğini ve düzgünlüğünü, mikrobiyomları önemli ölçüde değişmeyen takviye edilmiş gruptan ayırt edilemeyen seviyelere yükseltti.”

Spesifik olarak, D vitamini eksikliği olan gönüllüler, D vitamini takviyesi alan katılımcıların mikrobiyomları ile aynı seviyeye getirmek için Firmicutes ve Proteobacteria’da bir artış ve Bacteroidetes’te bir azalma yaşadılar.

D vitamini ‘mikrobiyomdaki değişimin ana sürücüsü’

Medical News Today, ilk çalışma yazarı Else Bosman ile çalışma hakkında konuştu.

“D vitamini üretiminin, mikrobiyomdaki değişimin ana dalgıcısı olduğunu gördük” dedi. “UVB ışığının D vitamini ürettiği iyi bilinmektedir ve şimdi D vitaminin sağlıklı bir bağırsak tutmak için önemli olduğunu anlamaya başladık.”

Bosman, “Bu gerçekler bireysel olarak bilinmesine rağmen, onları birbirine bağlayan ilk çalışma budur.” “Sonuçlar, 1 hafta içinde görülebilen güçlü bir etki olması açısından şaşırtıcıydı.”

Bosman D vitamini seviyemizi arttırmak için güneş ışığında ne kadar zaman geçirmemiz gerektiği sorulduğunda Bosman, dikkatini çekti.

“Çalışma sırasında, yanmaya neden olmayan özel UVB lambaları kullandık. Klinik ortamda terapötik olarak kullanılan bir foto raftı” dedi. “Çalışmamdan D vitamini üretmek için güneşe ne kadar maruz kalmanın yeterli olduğunu bulmak zor.”

Bu, bireysel cilt tiplerimize ve yaşadığımız çevrede UV radyasyon miktarına bağlı.

Bosman, “Ne yazık ki, sadece diyetten yeteri kadar D vitamini almak gerçekten zor, bu nedenle kışın D vitamini takviyesi yapmak akıllıca,” dedi. “Vücudunuz yaz aylarında güneş ışığından D vitamini yapımında çok verimli.”

Mikrobiyomlarımızdaki değişken D vitamini seviyelerinden kaynaklanan değişimlerin sağlığımızı ne ölçüde etkilediği bu noktada belirsizdir.

Ancak Prof. Vallance, bunun MS ve IBD gibi enflamatuar hastalıkları olan kişiler için daha önemli olabileceğini öne sürüyor.

Yazarlar makalelerinde öne sürdüğü daha büyük çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu ve tüm cilt tiplerinin yanı sıra erkek ve kadın katılımcıları da içermesi gerektiğini belirtmelidir.

Bosman MNT’ye verdiği demeçte, “Bu çalışma sağlıklı, kadın, soluk ten gibi çok seçici bir grup katılımcıyı kullandı.” “Çalışmayı yaşları çok daha fazla olan katılımcılarla ve sonuçları doğrulamak için daha büyük çalışma gruplarıyla tekrarlamak çok ilginç olurdu. Fototerapinin bağırsak iltihabı olan insanlar için yararlı olup olmadığını test edebilirsek çok iyi olur. Bağırsak sağlığını geliştirmek. “


Göz Atın!

Behçet Hastalığı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

İlk olarak 1937 yılında tanımlanan Behçet hastalığı, ağız, göz, genital bölge başta olmak üzere, vücudun bazı yerlerinde oluşan iltihaplanmadır. Adını tanımlayıcısı Dr. Hulusi Behçet'ten alan hastalık toplumun büyük bölümünde görülmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir