Elma Sirkesinin Yan Etkileri

Elma Sirkesinin Yan Etkileri – Araştırmalar elma sirkesinin bazı sağlık yararları olabileceğini gösteriyor. Ancak, çok fazla sirke tüketmek, istenmeyen etkilere neden olabilir.

Elma sirkesi yemek suyunda, aromalarda ve koruyucularda yaygın bir bileşendir. Aynı zamanda, bir dizi sağlık sorunu için evde bir çare olarak popüler olarak kullanılmaktadır.

2016 tarihli bir incelemeye göre, elma sirkesi de dahil olmak üzere sirkelerin, obezite, kalp hastalığı, kanser ve bakteriyel enfeksiyonlar dahil olmak üzere çeşitli koşulların tedavisinde yardımcı olma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir.

Ancak sirkeyi tüketmenin en sağlıklı yolu ve ne kadar alınacağı konusunda çok az araştırma bulunmaktadır. Özellikle, çok az sayıda çalışma, düzenli sirke tüketmenin olası yan etkilerini veya komplikasyonlarını araştırmıştır.

Elma Sirkesinin Yan Etkileri
Elma Sirkesinin Yan Etkileri

Elma Sirkesinin Yan Etkileri Diş Çürüğü

Tüm sirkeler gibi elma sirkesi de asitlitir. Çok fazla asitli yiyecek ve içecek tüketmek, zaman içerisinde diş minesini zayıflatabilir ve potansiyel olarak diş çürümesine neden olabilir.

İlk başta, insanlar diş minesinin hasar gördüğünün farkında olmayabilirler. Ulusal Diş Hekimliği ve Kraniyofasiyal Araştırma Enstitüsü’ne (National Institute of Dental and Craniofacial Research) göre, hasar arttıkça, dişler ağrımaya veya tatlı yiyeceklere ve sıcak veya soğuk sıcaklıklara duyarlı hale gelebilir. Sonunda, dişler dolgu gerektiren çürükler ortaya çıkarabilirler.

Bir kişi düzenli olarak seyreltilmemiş elma sirkesi kullandığında, diş çürümesi riski çok yüksektir. Sirkeyi sulandırmak veya bir yemeğin bir parçası olarak tüketmek bu riski azaltır.

Elma Sirkesinin Yan Etkileri Düşük Potasyum

Boston, Harvard Medicine School’da doçent bir tıp profesörü olan Dr. Robert H. Shmerling’e göre, düşük potasyum seviyelerine neden olan veya kötüleşen elma sirkesi raporları bulunmaktadır.

Düşük potasyum için kullanılan tıbbi terim “hipokalemi“dir. Hafif hipokalemili bir kişinin herhangi bir semptomu olmayabilir. Bununla birlikte, orta ya da şiddetli hipokalemi, kas zayıflığına ve felce neden olabilir, bu da vücudun birçok bölümünü etkileyebilir.

Bir insan kas sorunları, özellikle de kalp veya solunumla ilgili sorunlar yaşarsa, derhal tıbbi yardım almalıdır.

Elma Sirkesinin Yan Etkileri Kan Şekeri Düzenleme

Bazı araştırmalar, sirkeyi tüketmenin vücudun kan şekeri seviyesini nasıl düzenlediğini etkileyebileceğini öne sürüyor. Ancak, bilim adamları bu etkiyi tam olarak anlayamadılar ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu ifade ettiler.

Yüksek sirke diyeti denemeden önce şeker hastalığı olan herkes tıbbi bir uzmanla konuşmalıdır.

Sindirim Sorunları Elma Sirkesi

Pek çok insan sirkeyi doğal kilo kaybı yardımcısı olarak önerir. Araştırmalar, yemeğin mideden ayrılma hızını yavaşlatmaya yardımcı olduğunu, kişinin daha uzun süre daha dolu hissetmesini sağlayarak iştahı bastırabildiğini gösteriyor.

Ancak yiyeceği midede tutmak, istenmeyen yan etkilere neden olabilir. Sirkenin iştahı kontrol etme potansiyelini araştıran bir çalışmada, birçok katılımcı kahvaltıda sirke içtikten sonra mide bulantısı ve hazımsızlık duygularını bildirdi. Asitlilik nedeniyle, seyreltilmemiş elma sirkesi içilmesi, mide ülseri veya asit reflü gibi sindirim problemleri olan kişilerde semptomları daha da kötüleştirebilir.

Ciltte Yanma Elma Sirkesi

Sirkenin asiditesi, doğrudan cilde uygulanmasının, özellikle sirke seyreltilmemişse yanma ve tahrişe neden olabileceği anlamına gelir.

Ulusal Başkent Zehir Merkezi (The National Capital Poison Center), insanların elma sirkesi de dahil olmak üzere ciltte sirke kullandıktan sonra tıbbi tedavi gerektiren ciddi yanıklar yaşadığı bir dizi tıbbi rapor listelemektedir.

Klinik ve Estetik Dermatoloji Dergisi’ndeki (The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology) bir raporda, genç kalıtsal kimyasalın iki küfü çıkarmak için elma sirkesi uygulandıktan sonra burnunda yandığı bir vakıa anlatılmaktadır.

Güvenli Kullanım İçin İpuçları Elma Sirkesi

Bir kişinin düzenli olarak yüksek miktarlarda seyreltilmemiş sirke tüketmesi veya uzun süre ciltte kalması durumunda, kişinin yan etkileri yaşaması daha olasıdır.

İstenmeyen etki riskini azaltmak için, şunu deneyin:

  • Tüketilen sirke miktarını azaltmak
  • Sirkenin cilde temas ettiği sürenin azaltılması
  • Sirkeyi su ile inceltmek veya bir bileşen olarak kullanmak
  • Sirkeyi bir kamışla içmek gibi dişlerle teması sınırlandırmak

2016’da yapılan bir inceleme, insanların günde 15 ml sirke veya yaklaşık 750 mg asetik asit içeren herhangi bir miktarda içerek olası sağlık yararlarının çoğuna ulaşabileceğini ortaya koydu.

Bununla birlikte, yan etkiler ve uzun vadeli güvenlik konusundaki araştırmaların yetersizliği nedeniyle, daha fazla denetleme en iyi yaklaşım olabilir. Sindirim sorunları, düşük potasyum düzeyi veya şeker hastalığı olan kişiler, elma sirkesini tüketmeden önce bir doktora konuşmayı düşünmelidir.

Ciddi yan etkiler yaşayan herkes tıbbi bir uzmana danışmalıdır.

Kaynaklar:

  1. Darzi, J., Frost G. S., Montaser, R., Yap, J., & Robertson, M. D. (2014, May) : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23979220
  2. Feldstein, S., Afshar, M., & Krakowski, A. C. (2015, June): https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4479370/
  3. May, M. E. (n.d.). Vinegar: Not just for salad. Retrieved from https://www.poison.org/articles/vinegar-164
  4. Samad, A., Azlan, A., & Ismail, A. (2016, April): https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2214799316300479?via%3Dihub
  5. Shmerling, R. H. (2018, April 25). Apple cider vinegar diet: Does it really work? Retrieved from https://www.health.harvard.edu/blog/apple-cider-vinegar-diet-does-it-really-work-2018042513703
  6. Siddiqui, F. J., Assam, P. N., de Souza, N. N., Sultana, R., Dalan, R., & Chan, E. S.-Y. C. (2018, May 14): https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5954571/
  7. Tooth decay. (2018, July). Retrieved from https://www.nidcr.nih.gov/health-info/tooth-decay/more-info#symptoms
  8. Viera, A. J., & Wouk, N. (2015, September 15): https://www.aafp.org/afp/2015/0915/p487.html
  9. Huzar, Timothy. “Side effects of apple cider vinegar.” Medical News Today. MediLexicon, Intl., 15 Jan. 2019. Web. 15 Jan. 2019. <https://www.medicalnewstoday.com/articles/324184.php>
  10. Huzar, T. (2019, January 15). “Side effects of apple cider vinegar.” Medical News Today. Retrieved from
    https://www.medicalnewstoday.com/articles/324184.php.

Göz Atın!

Behçet Hastalığı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

İlk olarak 1937 yılında tanımlanan Behçet hastalığı, ağız, göz, genital bölge başta olmak üzere, vücudun bazı yerlerinde oluşan iltihaplanmadır. Adını tanımlayıcısı Dr. Hulusi Behçet'ten alan hastalık toplumun büyük bölümünde görülmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir