Fizik

Elektrik Akımı Nedir?

Elektriksel yük taşıyan parçacıkların hareketi olan elektrik akımı, fizik biliminin temellerinden birisini oluşturmaktadır. Akımın yönü, üretecin artı (+) ucundan eksi (-) ucuna doğrudur. Elektronların yönü ise tam tersidir. Şimdi bu akımın nasıl gerçekleştiği hakkında bilgilere göz atalım:

Devamını Oku »

Barajlarda Elektrik Üretimi Nasıl Yapılır?

Eskiden su ihtiyacını karşılamak ve tarım alanlarını sulamak için kullanılan barajlar, günümüzde elektrik üretimini de sağlamaktadır. Şu anda tüm dünya genelinde en çok kabul edilen ve kullanılan elektrik üretme yöntemlerinden birisidir. Şimdi barajlarda elektrik üretimi konusunda bilmeniz gerekenlere göz atalım:

Devamını Oku »

Baraj Nedir? Barajlar Nasıl Yapılır? Çeşitleri Nelerdir?

Yağan yağmur sularının ve eriyen karların biriktiği yerlere inşa edilen barajlar, ülkelerin elektrik ihtiyaçlarını büyük oranda karşılamaktadır. Biriken sular dışında büyük nehir ve ırmaklara da kurulan barajlar, elektrik üretmenin en maliyetsiz yollarındandır. Aynı zamanda tarım alanlarının sulanması ve şehirlerin su ihtiyaçlarının giderilmesi için kullanılır. Şimdi onlar hakkında bilmeniz gerekenlere göz atalım:

Devamını Oku »

Barometre Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Atmosfer yani açık hava basıncını ölçmeye yarayan aletler, barometrelerdir. Vücudumuzun her santimetrekaresine büyük bir basınç yapan atmosfer basıncının miktarı, yükseklere çıkıldıkça farklılık göstermektedir. Bulunulan yerin basınç değişikliklerini ölçmek için kullanılan bu aletleri daha yakından tanıyalım:

Devamını Oku »

Gazlar Hakkında Bilgi; Genel Özellikleri ve Çeşitleri

Gazlar, belirli bir şekli ve hacmi olmayan maddelerdir. Yüksek basınçla bile sıvılaştırılamayan gazlar, akışkandır ve maddenin üç halinden birisidir. Gözle görülmeyen, elle tutulmayan bu maddeler, en düzensiz ve şekilsiz formdur. Akışkanlık özelliği yüksek olan bu madde hakkında bilinmesi gerekenlere bu yazıda yer verdik:

Devamını Oku »