Dövme Nedir, Niçin Yapılır ve Dövme Nasıl yapılır?

Dövme Nedir, Nasıl Yapılır, Niçin Yapılır ve Dövmenin Amacı Nedir?

Dövme, deri üzerine çeşitli yöntemler kullanılarak yapılan işaret, yazı ve desenlerin genel adıdır. Dövmenin ilk kullanım amacı hastalıklara ve kötü ruhlara karşı koruyucu bir tılsım bir nevi nazarlık kullanılmasıdır. Bu durum bir çok milletin kültüründe ortak olan kullanım amacıdır. Tarihsel süreç içerisinde, bireyin toplumdaki konumu (köle, efendi, ergen, işçi, asker) dövme kullanmak suretiyle vurgulanmıştır.  Günümüzde dövme genellikle süs yani aksesuar olarak kullanılmaktadır.  Dövme özellikle Japonlar, Hindistanlılar ile  Amerika Yerlileri ve Afrika’daki kabileler tarafından yaygın olarak kullanılan ve kültüre dönüşen bir uygulamadır. Dövme yaptıran her yaş ve cinsiyetteki insanın amacı çoğunlukla, değer verdiği olguların izlerini kollar, omuzlar ve sırtları başta olmak üzere vücudunun çeşitli yerlerinde taşıma isteğidir. Dövmeler, doğa sevgisini ifade eden figürlerden tutun da tuttuğu takıma kadar çeşitli biçimlerde olabilir. Sevdiği insanın adını yazdırmak, tuttuğu takımın amblemini kazıtmak vb gibi bir çok uygulama amacı taşımaktadır.

Dövmenin tarihçesi MÖ 2000’lerde Antik Mısır’a kadar uzanır.  Eski Mısır’da dövmenin yapıldığı mumyalardan anlaşılmıştır. Yine  Britonlar, Galyalılar ve Traklar tarafından da dövme yapıldığı bilinmektedir. Eski Yunan ve Romalılar , barbarlara özgü bir uğraş olarak gördükleri dövmeyi suçlular ile kölelere yaparlardı. Hıristiyan din adamları dövmeyi yasaklamış ancak buna rağmen ilk Hıristiyanlar, vücutlarına Hz. İsa’nın adını ya da haç desenleri taşıyan dövmeler yaptırmışlardır.

Dövme uygulaması 20. Yüz başlarından itibaren, özellikle denizciler arasında yaygın olarak yapılmaya başlandı. Milliyetçilik, vatanseverlik, dindarlığı vurgulamak gibi amaçların yanında romantik duyguların dışavurum aracı olarak yaygın kullanıma sahiptir.

Dövmenin Zararları Nelerdir?

Dövmenin yapımı sırasındaki işlemlerin hijyen şartlarına uygun olmadığı durumlarda  AIDS gibi bazı hastalıkların bulaştırıldığı iddiası ciddi bulunmuştur. Bu çok tehlikeli varsayım nedeniyle lisanssız dövmecilik yapmaya yasal sınırlamalar getirilmesi başta olmak üzere bir çok önleyici tedbir düşünülmektedir.

Dövmenin Uygulanış Yöntemleri

Değişik yöntemlerin kullanıldığı dövmenin yapımında her geçen gün yeni uygulama şekilleri ortaya çıkmaktadır.  Klasik dövme uygulamasında sivri uçlu kemik, boynuz ya da çelik iğne deriye hafifçe batırılır ve açılan delikler boyayla doldurulur. Açılan deliklerden boyaya batırılmış iplik geçirilerek  dövmenin yapımı gerçekleştirilir.

Dövmenin klasik uygulamasına nazaran günümüzde daha sağlıklı ve kullanışlı olan modern yöntemler kullanılmaktadır. Yeni uygulamalarda dövmenin yapılışı sırasında kişi daha az acı hisseder. Aynı şekilde sağlık açısından da daha az zararlı olan boyar maddeler kullanılmaktadır. Dövmenin yapımı için kullanılan makinelerin sahip olduğu yüksek devirle girip çıkan iğne düzeneği deride daha rahat ve hatasız çizim yapılmasını sağlamaktadır.

www.aykutsaritas.com


Göz Atın!

Bebeklerin Beslenmesinde Dikkat Edilecek Hususlar

Anne sütü, bebekler için doğal bir besindir. Anne sütü ayrıca hastalıklara karşı bebeğin direncini artırır. …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir