Bilgisayar Kasası Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İş Yarar?

Günümüzde her ne kadar tablet, laptop, cep telefonları gibi cihazların kullanımı daha yoğun olsa da, birçok programı kullanmak zorunda olanlar tarafından ve iş yerlerinde hala masa üstü bilgisayarlar tercih edilmektedir. Bu tip bilgisayarların tüm parçalarını koruyan kutucuk ise bilgisayarın kasasıdır. Bilgisayar kasası; anakart, işlemci, ram, harddisk, ekran kartı, ses kartı, cdrom ve disket sürücüsü gibi tüm parçalarını fiziksel darbelerden ve dış etkenlerden koruyan bir kutudur. Metal ya da plastik olabilmektedir.

Daha önceleri slim kasa adı verilen yatık kasalar kullanılırken, gelişen ve değişen teknolojiyle birlikte dik kasalar kullanılmaya başlanmıştır. Kasanın en önemli bileşeni ise güç kaynağıdır. Güç kaynağı gelen elektriği bilgisayarın kullanabileceği şekilde ayarlama görevini yapmaktadır.

[renkbox baslik=”Bilgisayarın İcadı: Bilgisayar Nedir? Ne Zaman, Kim Tarafından Bulundu?
” link=”https://bilgihanem.com/bilgisayarin-icadi-bilgisayar-nedir/” resim=”https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/01/bilgisayarin-icadi.jpg” renk=”kahve” yenisekme=”evet”][/renkbox]

Elektrik kesintileri veya gelen voltaj gücündeki dalgalanmaların, bilgisayarınıza zarar vermemesi için kesintisiz güç kaynakları kullanılmalıdır. Bilgisayar kasası üzerinde bir adet açma – kapama, bir adet yeniden başlatma ve bilgisayarın özelliğine göre bir tane de kilit düğmesi bulunmaktadır.

Bilgisayar Kasası Nedir?

Bilgisayar Kasası Nedir?Kasanın içinde yer alan bileşenler içinde anakart takma tepsisi, güç kaynağı yuvası, birkaç tane 5.25 ve 3.5′ lik yuvalar, bu yuvalara da sabit disk ve CD-ROM sürücü gibi aygıtlar yerleştirilir. Arka tarafında da soket boşlukları vardır. Kasa bilgisayarın bileşenlerini bir arada tutan ve bu bileşenlere gerekli gücü sağlayan plastik ve metal bileşimden oluşan bir kutudur. Kasada bir tane yeniden başlatma düğmesi, bir tane açma düğmesi ve bir tane de kilit düğmesi bulunur.

Kasaların yatay veya dikey yerleştirilebilenleri, alüminyum veya çelikten yapılmış değişik boyutlarda olanları bulunmaktadırlar. Kasanın içi rahat bir çalışma alanı için yeteri kadar geniş, içerisinde genişleme yuvaları ve kasaya hava akışının iyi olması için yeteri kadar hava delikleri bulunmaktadır. Bilgisayar kasası içine yerleştirilecek olan bilgisayar bileşenlerini dışarıdan gelebilecek fiziksel darbelere karşı da korumaktadır. Sahip olduğu pervanelerle içerisindeki sıcak havayı dışarı atar.

Bilgisayar Kasası Nasıl Çalışır?

Bilgisayar Kasası Nasıl Çalışır?Bilgisayar kasası içinde temel olarak iki tür bağlantı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi, grup bağlantılarıdır. Bu bağlantı, güç kaynağından çıkarak çeşitli birimlerin çalışması için gerekli olan elektrik enerjisini taşır. İkinci grup bağlantı ise, bir birimden diğerine veri taşıyan kablo ve Led bağlantılarıdır. Çalışma şekli olarak, güç kabloları ana karta, disk sürücülerine, CD-DVD sürücülerine ve bazı ekran kartı sürücülerine ve fanlara bağlanır.

Bunların yanında kasa üzerinde gösterge olarak kullanılan ledler ve reset, power switchleri de ana karta bağlanır. CD-DOM, DVD-DOM sürücüleri, ses verisi aktarmak için kasa üzerindeki ek USB portları ve ses jakları ile ana karta bağlanır. Kasa içindeki bağlantıların doğru yapılması kadar düzenli olması da önem arz etmektedir.

Hava akışının da düzenli bir şekilde sağlanabilmesi için kelepçe yardımıyla bağlantılar bir araya getirilmiştir. Kasalarda önemli bir unsur da güç kaynağıdır. Güç kaynağı sayesinde 220 Volt’luk şehir elektriğini 3,3 Volt, 5 Volt ve 12 Volt olmak üzere 3 farklı voltaj değerine indirir ve bileşenlere dağıtır. Böylelikle bilgisayarın bütün bileşenlerinin çalışmasını sağlar.

Bilgisayar Kasası Ne İşe Yarar?

Bilgisayar Kasası Ne İşe Yarar?Kasa bilgisayar bileşenlerini bir arada tutan dikdörtgen şeklinde olan metal veya plastik bir kutudur. Kasa içerisinde bilgisayarı çalıştırmaya yarayan bir takım ekipmanlar vardır. Bu ekipmanlar sayesinde kasa, monitör bir bütünlük oluşturarak bilgisayarda herhangi bir işlem yapılmasına olanak sağlamaktadır. Bu ekipmanların başında ana kart (main board) gelmektedir.

Anakart; bilgisayarda bulunan bütün bileşenlerinin üzerine monte edildiği ve bileşenler arasında köprü vazifesi gören bir parçadır. Anakartın veri hızı bilgisayar performansını doğrudan etkilemektedir. İkinci bir ekipman ise işlemcidir. İşlemci; bilgisayarda yapılacak işlemleri matematik temelli yapan parçadır. Üçüncü ekipman bilgisayardaki verilerin depolandığı birimdir. Dördüncü ekipman, bilgisayar işlemcisinden aldığı verileri monitöre aktarmaya yarayan karttır.

Bu ekipmanlar sayesinde kasanın doğal olarak da bilgisayarın çalışması sağlanmaktadır. Kasalar çeşitlilik olarak da farklılık göstermektedir. Bunun en büyük nedeni; kasanın yerleşim yeri, boyutu, kasaya takılabilecek donanım sayısı, kasanın sağladığı güç gibi özelliklere bağlı olmasıdır. Bazı kasalar yatay olup üzerine ekran konulabildiği için yerden tasarruf edilir ve kasa göz önünde olan masaüstü kasalardır. Diğer kasa çeşidi kule (tower) kasadır. Büyüklük bakımından da üçe ayrılmıştır.

[renkbox baslik=”Sabit Sürücü (Harddisk) Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?
” link=”https://bilgihanem.com/sabit-surucu-harddisk-nedir-nasil-calisir/” resim=”https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2014/12/sabit-surucu-nedir-nasil-calisir-ne-ise-yarar.jpg” renk=”kirmizi” yenisekme=”hayir”][/renkbox]

Full tower olarak isimlendirilen en büyük kasa tipidir. 60-90 cm yüksekliğindedir. Bu kasanın üzerine birçok sürücü takılabilir. Bu yüzden kuvvetli bir güç kaynağı bulunur. Mid-tower kasa birçok yönden full-tower kasaya benzer ama ona göre boyutu daha kısadır. Mini-tower kasa ise; 50-60 cm yüksekliğinde olup desktop kasadan daha geniştir. Boyutundan dolayı masa üstünde daha az yer kaplamaktadır.

Benzer Yazılar
RAM Nedir

RAM Nedir
Bilgisayar
Yazıya Git

Ses Kartı Nedir

Ses Kartı Nedir
Bilgisayar
Yazıya Git

Anakart Nedir

Anakart Nedir
Bilgisayar
Yazıya Git

Bilgisayar Kasası Nedir

Bilgisayar Kasası Nedir
Bilgisayar
Yazıya Git

Bilgisayarın İcadı

Bilgisayarın İcadı
Bilgisayar
Yazıya Git

Güç Kaynağı Nedir

Güç Kaynağı Nedir
Bilgisayar
Yazıya Git

Ekran Kartı Nedir

Ekran Kartı Nedir
Bilgisayar
Yazıya Git

Sabit Sürücü  Nedir

Sabit Sürücü Nedir
Bilgisayar
Yazıya Git

En Yeniler
Charlie Chaplin Kimdir
Yaşar Nabi Nayır Kimdir
İshak Paşa Sarayı Hakkında Bilgiler
Eroin Nedir
Dalgıçlık Nedir
Deniz Suyu Nedir
Labada Otu Nedir
Lavanta Nedir


Göz Atın!

Direksiyon Nedir? Nasıl Çalışır?

Bu makalemiz içerisinde bir otomobil için gerekli en temel parça olan direksiyon hakkında bilgi verilmiştir. Görünümü sadece basit bir çember olan direksiyon, üzerinde sağlı sollu ön tekerleri birbirine bağlayan tekerlek dişlileri ile direksiyon bağlantısını sağlayan bir mil vardır. Bir direksiyonun özelliklerini ve çalışma prensibini bilmeyenler için okunması gereken bir yazı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir