Astım Belirtileri Nasıl Azaltılır?

Astım Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Astım Belirtileri Nasıl Azaltılır? Astım; hava yollarının daralması, şişmesi ve iltihaplanmadı ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu durum; nefes darlığına, hırıltıya, öksürüğe ve aşırı mukus üretimine neden olabilir. Astım şiddeti, kişiden kişiye değişir ve bazı kişiler için sıkıntılı bir durum olabilirken bazıları için çok daha ciddi olabilir.

Astımın belirtileri arasında genellikle geceleri ya da sabahları erken saatlerde artan öksürük, hırıltı, ıslık tarzı nefes alma, nefes darlığı gibi belirtiler gelmektedir.
Astım şikâyeti olan kişiler, bu belirtilerden bir ya da birkaçını yaşarken bazıları hiçbirini yaşamayabilirler. Astım şikayeti olan kişiler, kesinlikle bir uzman doktora giderek solunum efor testi yaptırarak hastalığın teşhis ve tedavisini başlamalıdırlar. Bunun yanında astım şikâyetlerinin azaltılmasında bazı doğal çözümler yardımcı olabilmektedir.

Astım Belirtilerini Azaltan Doğal Çözümler – Doğal Astım İlaçları

Tipik olarak, doktorlar astım semptomlarını steroid inhalatörleri ve bronkodilatörler ile tedavi etmektedirler. Steroid inhalatörleri, hava yolunu açmak için enflamasyonu hızla azaltmaya yardımcı olur. Ancak bazı yan etkileri bulunmaktadır.

Astım ilacı kesinlikle hayat kurtarıcı ve önemli olabilir ancak astım için doğal ilaçlar hafif ve orta şiddette astım semptomlarına yardımcı olabilir. Hepsinden önemlisi, ilk ortaya çıktıklarında semptomları tedavi etmek, daha ciddi veya ciddi semptomlardan kaçınmak için önemlidir. İşte astım tedavisine doğal çözümlerden bazıları:

Astım İçin Orta Seviyede Egzersiz Yapmak

Yoğun egzersiz astım semptomlarını daha kötü hale getirebilir, ancak orta veya hafif egzersiz akciğerleri güçlendirmeye ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir. 2005 yılında yapılan bir derlemede, fiziksel aktivite eksikliğinin astımın bir nedeni olabileceğini ve fiziksel aktivitenin tüm astımlılar için bir reçete olması gerektiğini bulunmuştur.

Astımda Çevresel Tahriş Faktörlerini Azaltmak

Çevresel tahriş edici maddeler astıma neden olabileceği veya daha da şiddetlenebileceği için, bunları azaltmak önleyici bir önlem olarak önemli bir adımdır.

Bu adımlardan bazıları:
• Sigara içmeyi bırakmak
• Evinizde veya iş yerinizde bir hava filtresi kullanmak
• Kimyasal maddeler yerine doğal temizleyiciler ve vücut ürünleri kullanmak
• Toz akarları barındırabileceği için halı veya kilim kullanımından kaçınmak
• Yaşam alanlarında sık sık temizlik yapmak
Evdeki tozu veya diğer alerjenleri azaltmak için yapabileceğiniz her şey astım için faydalı olan bir çalışmadır.

Astım Hastalığında Stres ile Başa Çıkmak

Stres, çoğu kişinin düşündüğünden daha fazla sağlık riskidir. Aslında, yüksek düzeyde stres, iyi yemek yemek, yeterince uyumak ve düzenli egzersiz yapmak gibi yapabilecek diğer tüm sağlıklı şeyleri tamamen ortadan kaldırabilir. 2014 yılında yayınlanan araştırmada astımın psikolojik bir tetikleyicisine sahip olduğunu göstermektedir. Ayrıca solunum egzersizlerinin birçok hasta için astım semptomlarını azaltabildiğini açıklanmaktadır.

Bununla birlikte ilave olarak Astım Dergisi’ndeki bir inceleme, meditasyonun astım hastaları için faydalı olabileceğini tespit etmiştir. Fakat bu konuda daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Astım İçin Himalaya Tuz Terapisi

Astım Belirtileri Nasıl Azaltılır
Astım Belirtileri Nasıl Azaltılır

Bazı astım hastaları semptomları için tuz tedavisinin iyi geldiği bildirilmektedir. Tuz mağaraları veya Himalaya tuzu inhalatörleri, tuz tedavisi görmenin iki yoludur. Astım için tuz tedavisi hakkında bilgi sağlayacak çok fazla araştırma yapılmamıştır. Bununla birlikte, Pneumologia’da yayınlanan bir araştırma astım semptomlarını rahatlatmak için faydalı olabileceğini söylemektedir ve tuz terapisinin güvenli olduğundan bahsedilmektedir.

Esansiyel Yağları Kullanmak

Esansiyel yağlar güvenli bir şekilde kullanıldığında semptomların rahatlatılmasında yardımcı olabilir.

Kullanılabilecek esansiyel yağlar aşağıdaki gibidir:
Nane: Histamin salınımını durdurmaya yardımcı olabilir. Ayrıca nanenin içindeki mentol iltihaplı hava yollarını yatıştırır
• Lavanta, okaliptüs, çay ağacı ve roma papatyası: Astımın kök nedenlerinden biri olan iltihaplanmayı azaltabilecek yağlar arasındadır. Uçucu yağları kullanmamın en bilinen yolları onları havaya karışmasını sağlamak ya da topikal olarak kullanmaktır. Topikal olarak kullanılırsa, taşıyıcı yağda seyreltilmeli ve cilde masaj yapmak için kullanılmalıdır. Masaja göğüs bölgesinden başlanmalıdı ve yağın kaliteli olmasına dikkat edilmelidir.

Astım Hastalığına Otlarla Tedavi

Bitkisel ilaç, steroid yan etkileri olmadan astım semptomlarını tedavi etmenin başka bir yoludur. ASHMI adlı bir Çin tıbbı bitkisel formülün klinik çalışmalarda astım tedavisinde prednizondan sadece biraz daha az etkili olduğu bulunmuştur. Bu bitkisel karışım reishi, Çin meyankökü ve çalı sophorası içerir.

Astım tedavisinde kullanılan bazı bilgiler şu şekildedir;

Sarımsak: Sarımsak, anti-enflamatuar özellikleri nedeniyle birçok hastalığı, özellikle kardiyovasküler hastalıkları yönetmek için doğal bir ilaç olarak kullanılmıştır. Astım enflamatuar bir hastalık olduğundan, sarımsak astım semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ancak sarımsağın astım semptomları üzerindeki etkisini araştıran hiçbir kontrollü çalışma olmadığını, bu nedenle astım tedavisindeki rolünün bilinmediğini belirtilmiştir. Bununla birlikte, sarımsak astım için alternatif bir tedavi olarak kullanılmaya çalışılmaktadır.

Zencefil: Zencefilin de iltihaplanmayı azalttığı düşünülmektedir ve son zamanlarda yapılan bir çalışmada oral zencefil takviyelerinin astım semptomlarındaki iyileşme ile bağlantılı olduğu gösterilmiştir. Bununla birlikte, çalışma zencefil kullanımının gerçek akciğer fonksiyonlarında herhangi bir iyileşmeye yol açtığını göstermedi. Sonuç olarak, astım için alternatif bir tedavi olarak zencefil kullanımı hakkında herhangi bir sonuca varmak için bu çalışmayı kullanmamaya karşı uyarmaktadır. Zencefilin astım semptomlarının tedavisine yardımcı olup olamayacağını daha iyi değerlendirmek için ek çalışmalar yapılmaktadır.

Ekinezya ve meyankökü kökü: Astımı tedavi etmek için çeşitli otların kullanımını inceleyen bir araştırma, ekinazyanın sıklıkla üst solunum yolu enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılan bir bitki olduğu tespit etmiştir. Aynı zamanda bazı yan etkilerle de ilişkili olduğunu ortaya çıkarmıştır. Kötüleşen astım semptomları, deri döküntüleri ve diğer ilaçlarla birlikte alındığında olası karaciğer hasarı, ekinazya kullanımına bağlı risklerdir. Benzer şekilde, anti-enflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip olan ve bazen astımı olan insanlar tarafından akciğerlerini yatıştırmak için kullanılan meyan kökü kökünün astım için alternatif bir tedavi olarak etkisiz olduğu ve ayrıca yüksek tansiyon gibi yan etkileri ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Ekinezya veya meyan kökü kökünün etkili bir astım tedavisi olduğunu gösteren herhangi bir klinik çalışma olmadığını ve ekinazyanın bazı kişilerde astım semptomlarını kötüleştirebileceğine dair bazı raporlar bulunduğunu bildirilmektedir.

Zerdeçal: Zerdeçal, bir dizi araştırmanın konusu olmuş ve bazı anti-alerji özelliklerine sahip olduğu bulunmuştur. Zerdeçalın, iltihaplanmaya neden olabilen histaminler üzerinde bir etkisi olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte, zerdeçal, astım için güvenli ve etkili bir doğal ilaç olarak kurulmadan önce çok daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.

Diyeti Değiştirmek

Diyet, sağlığı optimize etmeye odaklanabilecek en önemli faktörlerden biridir. Antioksidanlar ve diğer anti-enflamatuar bileşikler yönünden zengin bir besin diyeti, astımın yaratabileceği enflamatuar tepkinin önlenmesine yardımcı olabilir.

Diyette yer alacak diğer besinler şunlardır:

C Vitamini

C vitamini yönünden zengin meyve yiyen çocukların hırıltılı olma olasılığı daha düşüktür. Klinik bir gözden geçirme ayrıca, C vitamininin histamin ve prostaglandinlerin metabolizmasında rol oynadığını da bulmuştur. Bu bileşikler astım krizi sırasında hava yolunun daralmasında rol oynarlar.

Karotenoidler

Karotenoidler, sebzelere sarı, turuncu veya kırmızı pigment veren bileşiklerdir ve havuç, biber ve domates gibi sebzelerde bulunur. 2005 yılında yapılan bir çalışma astımı olanların daha az dolaşımdaki karotenoid düzeyine sahip olduğunu bulmuştur. Karotenoidler ayrıca astımın potansiyel bir nedeni olan oksidatif stresle de savaşır.

Folat

Folat vücuttaki birçok işlem için önemli bir vitamindir. Hamilelikte doğum kusurları riskini azaltmak özellikle önemlidir. 2010 yılında yapılan bir çalışma, folatın astımı önlemeye bile yardımcı olabileceğini bulmuştur. Kandaki daha yüksek folat seviyeleri, katılımcılarda alerjik eğilimler ve hırıltı riski ile daha az ilişkilidir.

Magnezyum 

Magnezyum sülfat IV’ler, hastaları hastanede alan astım atakları için standart bir tedavi yöntemidir. Ancak, diyetsel magnezyumun arttırılmasının semptomları iyileştirmede de yararlı olabileceği görülmektedir. Avrupa Solunum Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmada diyetteki yüksek magnezyum seviyelerinin iyileşmiş semptomlarla (daha iyi hava akımı olmasa da) ilişkili olduğu bulunmuştur.

D Vitamini eksikliği nedir?

Magnezyum, birçok kişide eksik olan önemli bir mineraldir, bu nedenle alımının artırılması gerekir. Magnezyum bitter çikolata, avokado, fındık ve somon, uskumru ve halibut gibi balıklarda bulunur. Diyetlerde magnezyum iyidir ancak bazı kişilerin bu minerali besinlerden alması zor olabilir. Magnezyum en iyi şekilde magnezyum yağ spreyi ile cilt tarafından emilir.

Omega-3 yağ asitleri

Hamsi ve somon gibi yağlı balıklarda bulunan Omega-3’ler, enflamasyonu azaltmak için mükemmeldir. 2015 yılında yapılan bir çalışmada, daha düşük bir omega-3 seviyesinin astım ile ilişkili olabileceğini bulunmuştur. Ayrıca, omega-3 alımının astım hastalarında iltihabı çözdüğü de tespit edilmiştir.

Sülforaphane

Brokoli ve lahana gibi lahana gibi sebzeler, astım hastaları için faydalı olabilecek bu bileşiği içerir. Bir UCLA çalışmasında serbest radikallere ve oksidatif strese karşı koruma sağlayabilen antioksidan enzimleri arttırmıştır.

Ham süt ürünleri

Süt alımı, astım semptomlarını arttıran mukus üretimine neden olabilir. Ancak çiğ süt faydalı olabilir. Frontier of Immunology’de yayınlanan bir araştırma da, çiğ sütün astım hastalarında solunum yolu iltihabını önlediği keşfedilmiştir.

Bal

Bal, pek çok öksürük ve soğuk ilacın bir bileşenidir, tahriş olmuş bir boğazı yatıştırmaya yardımcı olmak ve öksürüğü sakinleştirmek için kullanılır. Astımı olan birçok kişi, balı sıcak bir içecekle rahatlatmak için karıştırmayı deneyebilir, ancak yine de balın astım semptomları için alternatif bir tedavi olarak kullanılmasını destekleyen çalışmalar konusunda daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Astım semptomları doktorların verdiği ilaçlar ve düzenli kontroller ile hafifletmek mümkündür. Bu semptomların ortaya çıkmasını önlemek ve günlük yaşamı daha keyifli hale getirmeye yardımcı olmak için doğal ilaçlarda alternatif olarak kullanılabilir. Herhangi bir beklenmeyen durumda doktora danışılmalı ve kullanım kesilmelidir.

Kaynakça:
ncbi.nlm.nih.gov
bmj.com
sciencedirect.com
breathe.ersjournals.com

Aykut Sarıtaş

Göz Atın!

Cemal Reşit Rey Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Ardında bıraktığı unutulmaz eserlerle hala yeri doldurulamayan çok özel bir Cumhuriyet dönemi sanatçısıdır. Kusursuz besteleriyle, müziğin adeta vücut bulmuş halidir. Bu içeriğimizde tarihimizin en önemli çoksesli bestecilerinden Cemal Reşit Rey’i tanıyacağız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir