Asitlerin Kullanımı ve Saklanmasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Asitlerin yararlı kullanım alanları olmasına rağmen tahrip edici özellikleri de bulunmaktadır. Bundan dolayı taşınması, depolanması ve kullanımı sırasında dikkatli olunmalıdır.

Asitler kororiz yani aşındırıcı özellikteki maddelerdir. Bundan dolayı canlı doku ile teması sonrasında kaşınmaya, deride yanmaya hatta dokunun tahrip olmasına yol açarlar. Bu maddelerin solunması da zararlıdır. Buharları solunumla alındığı takdirde akciğer etkilenir ve çeşitli solunum yolu rahatsızlıklarına sebebiyet verir.

Asitlerin bu zararlı etkilerinden korunmak için depolama ve taşınması esnasında çok önemli şu önlemleri almak gerekiyor;

  • Asitler, bazlarla tepkimeye girdikleri için asit ve bazlar ayrı yerlerde depolanmalı ve taşıma işlemleri ayrı şekilde yapılmalıdır.
  • Asitler nem çekici özelliklerinden dolayı güneş ışığından uzak, kuru ve serin yerlerde depolama işlemleri yapılmalıdır.
  • Asit buharlarının oluşup solunmasının engellenmesi amacıyla depolama yerleri iyi bir şekilde havalandırılmalıdır.
  • Sodyum Siyanür (NaCN), Demir (II), Sülfür (FeS) gibi asitle etkileşiminden zehirli gaz oluşturabilecek kimyasallar ayrı yerlerde depolanmalı ve taşınmalıdır.
  • Asitler metallerle tepkimeye girdiğinden metal kaplarda muhafaza edilmemeli. Bundan dolayı asitler polietilen kaplarda muhafaza edilmesi daha doğru olacaktır.
  • Asitler metal raflarda da saklanmamalıdır. Bunun nedeni, metal rafların aşınmasına neden olduklarından dolayıdır. Bununla birlikte yere yakın raflarda ve düşme tehlikesi olacak şekilde istiflenmemelidir.
  • Asitlerin saç, deri gibi maddelere zarar verdiği bilinmelidir. Bundan dolayı asitlerle çalışırken olası sıçramalara karşı laboratuvar önlüğü, uygun eldiven, maske ve emniyet gözlükleri kullanılmalıdır.
  • Asit buharlarının solunması zararlıdır. Ayrıca asitlerin diğer maddelerle etkileşiminden tehlikeli ve zehirli gazlar meydana gelebilmektedir. Bundan dolayı asitle çeker ocak altında çalışılmalıdır.
  • Asitler su ile şiddetli tepkimeye girdikleri için suyu asidin üzerine eklememek gerekir. Asit,suyun üzerine kabın kenarından yavaş yavaş eklenmelidir.

By Kaynuka


Göz Atın!

Alcubierre Warp Sürücüsü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir