Antik Roma Ne Demek?

Antik Roma Ne Demek?

Antik Roma Ne Demek? Antik Roma, Milattan Önce 9. yüzyılda İtalya Yarımadası’nda inşa edilen Roma şehir devletinden doğmasının ardından tüm Akdeniz’i çevreleyen devasa bir imparatorluk olarak medeniyete verilen isimdir. Ortalama olarak 1200 sene süresinde varlığı devam etmiş olan olan Roma uygarlığı, bir monarşiden oligarşi ve cumhuriyetin birleşmesiyle bir demokrasiye ve ardından da otokratik bir imparatorluk haline gelmiştir.

Antik roma gladyatör
Antik roma gladyatör

Fetih ve asimilasyon sistemini kullanarak Batı Avrupa ve Akdeniz’i etkisi altına alarak bölgeyi hakimiyet altına almış olan Roma İmparatorluğu, iç karışıklıkların ve özellikle de göçebe halkların akınlarıyla yıpranma sürecine girmiştir. Bu etkiler neticesinde Hispanya, Galya ve İtalya‘yı etkisi altına alan Batı Roma İmparatorluğu 5. yüzyılda bağımsız krallıklara ayrıldı.

İmparatorluğun batı bölgesinin dağılması, tarihçiler tarafından Antik Çağlar’ın sonu, Orta Çağ’ın, aynı zamanda Karanlık Çağ’ın da başlangıç tarihi olarak kabul edilir. Diğer taraftan Doğu Roma İmparatorluğu, Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmed’in 1453 yılında İstanbul’u feth etmesiyle sona ermiştir.

Roma uygarlığı, kültürel bakımdan yoğun bir şekilde ilham ve örnek olarak baktığı Antik Yunan ile beraber “klasik antikite”ye dahil edilmektedir. Antik Roma Batı dünyasındaki hukuk, savaş, sanat, edebiyat, mimari, teknoloji ve dil hususlarının gelişimine büyük etkide bulunmuştur ve halen de günümüz dünyası üzerinde büyük etkiye sahiptir.

Kronolojik olarak hakimiyet altındaki topraklar

Antik Roma Ne Demek
Antik Roma Ne Demek
  • Roma Krallığı
  • Roma Cumhuriyeti
  • Roma İmparatorluğu
  • Batı Roma İmparatorluğu
  • Doğu Roma İmparatorluğu

Roma İmparatorluğu’nun en geniş hali

Roma İmparatorluğu’nun en geniş hali
Roma İmparatorluğu’nun en geniş hali

Göz Atın!

Çandarlı Halil Paşa Kimdir? Hayatı Hakkında Bilgi

Osmanlı Devleti’nin idam edilen ilk sadrazamı olarak tarihe geçen Çandarlı Halil Paşa, imparatorluğun en önemli devlet adamları arasındadır. Bu nedenle sizlere; Çandarlı Halil Paşa’nın hayatı, ailesi, ölümü, kısacası hayatı hakkında merak edilenleri bulacağınız yazıyı hazırladık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir