Zamanımızı nasıl kullandığımız elbette çok önem arz eder. Bu değerli zamanımızın yanında sağlımız da söz konusu olunca
İşte yaşamamıza hem olumlu hem de olumsuz etki bırakan akıllı telefonlardan bahsetmek tam yerinde olacaktır.
Daha önce bilgisayar, gazete, radyo, kamera, banka kartı vb. şeyleri ayrı ayrı kullanmak zorunda oldumuz bir dönemi geride bırakarak tüm bu saydığımız özelliklerin tümünü aynı anda kendinde barındıran akıllı telefonları hergün daha da ilerleme kaydederek yapacağımız alışverişten tutun gideceğimiz yerin yolunu bulmamıza kadar yardımcı olmaktadır.
Akıllı telefonların yararlarından uzunca bahsedebiliriz fakat zamanımızın çoğunu etkisi altına alarak sağlığımızı olumsuz yönde de çok kolay etkileyebiliyor.Bugün akıllı telefonların doğurduğu zararların ciddiyetini daha iyi anlamak için şöyle bir araştırmaya bakmak yeterli olacaktır; ” 2011 yılı sonunda, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği yaklaşık 6 milyar cep telefonu aboneliğini bildirdi. Bu, dünya genelinde her 100 kişinin 86’sı telefon kullanır.” Teknolojinin gelişmesiyle beraber bu sayı hergün daha da artmaktadır.

Şimdi akıllı telefonların insanlara verebileceği zararları sıralayalım;

1.Akıllı telefonlar bilindiği gibi trafik kazalarına neden olmaktadır. Bu sadece araba sürenler için değil yayalar için de büyük bir problem oluşturur.

2. Akıllı telefonlar göz sağlığı açısından riskler taşır. Aşırı ekran parlaklığı ve uzun süre ekrana bakmak son derece göz için zararlıdır.

3. Vücudu radyo dalgalarına maruz bırakır. Yapılan uzun süreli telefon konuşmaları insan beyni üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Bu yüzden SAR değeri düşük telefon alınmalıdır. (SAR:
Cep telenlarından gelen radyo dalgalarına maruz kalma seviyeleri, spesifik emilim hızları olarak tanımlanır. Ölçüm birimleri kg başına watt (w / kg) veya ( mikiwatt / gram ‘dır) Not: telefon satıcılarından SAR değeri öğrenilebilir.

4. Akıllı telefonların çocuklar üzerindeki etkileri daha büyüktür. Uzun süre radyo dalgalarına maruz kalmaları sakıncalıdır. Ayrıca okul çağındaki çocuların öğrenimini aksatmasına da neden olabilmektedir.

5. Kalp pilleri,hastanelerde monitörler ve makineleri ayrıca uçaklarda elektrik sistemlerinin düzensiz çalışmasına neden olur.

6. Özellikle telefonların mikrop barındırdığını da unutmamak gerekir. Durumu daha iyi anlayabilmek için yapılan şu araştırmaya bakalım; Columbia Üniversitesi’ndeki Çevre Sağlığı dersindeki öğrenciler, mikropların cep telefonlarında yaşadıklarını bulmaya çalıştı. Öğrencilere ait 60 telefon örneğini savunurken, telefonların metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) ile kontamine olduğunu tespit ettiler.
Sınıfı öğreten Columbia Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Müdürü Dr. Robert J. Wolff, “Staph aureus her zaman tehlikelidir ve MRSA formları daha da kötüdür, çünkü kolaylıkla durdurulamazlar” diyor

7. Akıllı telefonlara daha çok zaman ayırmak sosyolojik sorunlara neden olur.Telefonlar insanların birbirleriyle etkileşimi arttırdığı gibi toplumdan kopuk bireylerin oluşmasına ve insanların birbirleriyle daha çok vakit geçirmelerini de engelleyebiliyor.

Kaynakça:
https://www.southuniversity.edu/whoweare/newsroom/blog/health-risks-of-using-mobile-phones-137310

https://www.nhs.uk/conditions/mobile-phone-safety/risks/

Aykut Sarıtaş