Ahşap Boyama Nedir? Nasıl Yapılır?

Ahşap Boyama Eğer bolca boş zamanınız var, yapacak bir şey bulamıyorsanız hobiler sizin için biçilmiş kaftandır. Zevk ve yeteneklerinize göre seçtiğiniz hobiler sayesinde kendinizi hem daha verimli hem de daha üretken hissetmeniz mümkündür. Üretirken hoşça zaman geçirecek ve gereksiz şeyleri düşünmekten de kurtulmuş olacaksınız. Aslında bir nevi ruhu dinlendirme seansı da diyebiliriz hobiler için. Gelişen teknoloji sayesinde, günümüzde her geçen gün farklı alanlara özgü hobi türleri çıkmaktadır.

Ebru Sanatı Nedir? Nasıl Yapılır? Tarihçesi Nedir?

Bunlardan biri de eskilerden beri yapılan ve modası hiçbir zaman geçmeyecek olan ahşap boyamadır. Siz yeter ki zamanınızı değerlendirmek isteyin, her kişiye, her zevke, her bütçeye uygun bir hobi bulmak mümkündür. Ahşap boyama bu hobiler arasında en güzellerinden biridir.

Eğer eski eşyaları değerlendirmeyi, onlara yeni ruhlar, yeni anlamlar katmayı seviyorsanız ahşap boyama sizin için öncelikli bir tercih olmalıdır.

Çünkü bu faydalı uğraş sayesinde,

  • yüzüne bile bakılmayacak,
  • çöpe atılacaklar arasına girmiş bir eşyayı mağazadan yeni alınmış bir hale getirmek sizin elinizdedir.

Ahşap Boyama Nedir?

Ahşap Boyama Nedir?
ahşap boyama

Zaman içerisinde eskimiş, yıpranmış ahşap eşyaları ya da hiç el değmemiş ham malzemeyi boya ve çeşitli malzemelerle yeniden kullanılır hale getirme işlemine ahşap boyama denir. Bunu yaparken ortaya çıkacak ürün tamamen sizin zevkinize ve yaratıcılığınıza kalmıştır.

Ahşap boyama tekniği sayesinde evde eskiyen fakat atmaya kıyamadığınız çeyizlik sandığınıza yepyeni bir görünüm verebilir ve uzun yıllar daha anılarınıza ortak olmasını sağlayabilirsiniz.

Veya bir yerde modelini çok beğendiğiniz bir sehpa buldunuz, ancak rengi mobilyalarınıza uymuyor. Satın aldıktan sonra tamamen kendi zevkinize göre boyayıp yeniden tasarlamanız mümkün.

Bunun yanında ev hanımları için bir ek gelir kapısı bile olabilir. Evde çok az masraflarla yaptığınız ahşap tepsi, vazo, masa gibi eşyaları satabilir, aile bütçesine katkı sağlayabilirsiniz.

Yaşam koşullarının oldukça zor olduğu günümüz şartlarında ahşap boyama;

  • örgüden bebek yapma,
  • takı ve aksesuar tasarlama
  • gibi daha birçok el işi uğraş ev kadınlarının ilgi odağı haline gelmiştir.

Kendi emekleriyle yaptıkları el iş çalışmaları satarak aile bütçesine katkıda sağlayabilir veya kendi masraflarını çıkarabilirler.

Bunun dışında tamamen sizin zevkinize göre tasarlanan ahşap boyama

  • bir tepsi,
  • bardak altlığı veya çerçeve sevdikleriniz için harika bir hediye olabilir.

Ahşap Boyama Nasıl Yapılır?

Ahşap Boyama Nasıl Yapılır?Ahşap boyamada genel olarak boya, fırça, vernik, zımpara, macun, sim gibi malzemeler kullanılmaktadır. Yapılacak ilk işlem ;

  1. boyanacak malzemeyi boya işlemine hazırlamaktır. Çünkü boyanacak malzemenin dış görüntüsü ve kalitesi boya tutması açısından önemli bir etkendir.
  2. Eğer boşluklar varsa öncelikle macun ile bu boşluklar doldurulur.
  3. Kuruması beklenir.
  4. Kuruduktan sonra yüzeyin pürüzsüz olması için zımparalama işlemi yapılır.
  5. Yüzeyin tamamen pürüzsüz ve temiz olması şarttır. Aksi takdirde boyama işleminden istenilen sonuç alınamaz.

Boyanacak malzeme hazırlandıktan sonra boyama işlemine geçilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus boyanın kıvamıdır. Ne çok akışkan ne de çok koyu olmalıdır. Eğer çok akışkan olursa malzeme boyayı emmez, çok koyu olursa da pütürlükler oluşur. Bu yüzden boyanın kıvamı iyi ayarlanmalıdır.

Küçük bir kap içerisinde su yardımıyla boyanın yoğunluğunu azaltabilirsiniz. Sıvı olursa bir miktar daha boya ekleyerek ideal kıvamı bulmaya çalışmalısınız.

Ahşap Boyama Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Ahşap Boyama Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?Malzemeler hazırlandıktan sonra boyama işlemine geçilebilir. Öncelikle tıpkı sıradan sulu boyama tekniğinde olduğu gibi fırça suya batırılır, fazla su bir gazete veya peçete yardımıyla alınır. Fırçayı yatay bir şekilde tutmalı ve boyama işlemini düzenli yapmalısınız. Yani boyanacak malzeme üzerinde bloklar şeklinde gitmelisiniz. Bir blok tamamen boyanıp bitirilmeden diğerine geçilirse iş bittiğinde ortaya çok da hoş bir görüntü çıkmaz.

Düzenli şeritler şeklinde boyadığınız ahşap malzeme kurumaya bırakılır, yaklaşık 15-20 dakika içerisinde kuruyacaktır. Tamamen kuruduğuna emin olduktan sonra tekrar hafif bir şekilde zımparalama işlemi yapılır ve temiz bir bezle silinir. Birinci katta olduğu gibi aynı şekilde ikinci kat da boyanır.

Genel olarak bu tür işlemlerde iki kat boyama yeterli olmaktadır. Ancak bazen malzemenin yapıldığı ağacın cinsine göre birkaç kat üst üste boyanması gerekebilir.

Malzemenizin zemin boyaması bittikten sonra gerisi tamamen sizin zevkinize kalmıştır. Dilerseniz ince fırçalarla istediğiniz şekilleri çizebilir, simle süsleyebilir ve sabitlenmesi için vernikleyebilirsiniz. Hem size çok masraflar yaptırmayacak hem de çok güzel vakit geçirmenizi sağlayacak olan ahşap boyamayı hobi haline getirmelisiniz. Kendi ellerinizle yaptığınız ortaya çıkan ürünlere siz bile inanamayacaksınız. Üstelik el emeği yapılan her şeyin manevi değeri ne eskir ne de tükenir.


Göz Atın!

Teyemmüm Nedir? Nasıl Yapılır (Alınır)? Farzları ve Sünnetleri Nelerdir?

Kolaylık dini olan İslam, su bulunmayan durumlarda abdestinizi toprakla almanızı da mümkün kılmıştır. Teyemmüm adı verilen bu durum mecbur kalındığı zaman yapılarak, normal abdest almış gibi namaz kılınabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir