15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü, Resmi Gazete’nin 01.09.2018/30522 sayılı yazısıyla yürürlüğe girmiştir.  MEB, Belirli Gün Ve Haftalar Çizelgesinde yer almaktadır. Anma programları, ders yılının başladığı 2. hafta içerisinde uygulanır.

Her yıl 15 Temmuz’da resmi tatil olan Demokrasi ve Millî Birlik Günü, 15 Temmuz 2016 tarihindeki darbe girişimi sırasında hayatını kaybeden 240’ı aşkın sivil, polis ve askeri için ilan edilmiştir. Bu gün, şehitlerimizi anmak için genel tatil olarak ilan edilmiştir.

Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde örgütlenen bir grup asker,, darbe yapmak yoluyla ve yönetimi zorla ele geçirmeye kalkışmıştır. Doğrudan Demokrasi ve Türkiye Cumhuriyetini hedef alan ve asker,polis ve sivillerden oluşan vatan hainleri , 15 Temmuz 2016 tarihinde kanlı bir darbe girişiminde bulundu. 65. Türkiye Hükûmeti ve Türkiye cumhurbaşkanına karşı yapılmak istenen darbe, tüm Türkiye’de kararlı bir direnişle karşılaştı. 16 Temmuz sabahı, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü personelinin gerçekleştirdiği operasyonlar sonucunda bastırıldı. 15 Temmuz gecesi yaşanan olaylar sırasında darbeciler tarafından kurşunlanan 248 vatandaşımız (180 sivil, 62 polis, 6 asker) hayatını kaybetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 27. Muhtarlar Toplantısı’nda: “15 Temmuz artık ‘Demokrasi ve Özgürlükleri Anma Günü’ olarak dün Millî Güvenlik Kurulu toplantımızda hükûmete tavsiye edilmiştir ve her 15 Temmuz artık şehitlerimizi, gazilerimizi anma günü olarak tatil edilecektir.” açıklamasını yaptı. Başbakan Binali Yıldırım ise 11 Ekim 2016’da yasa teklifi hazırlanarak milletvekillerinin imzasına sunulduğunu açıkladı. 29 Ekim 2016 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 6752 sayılı yasa ile 15 Temmuz günü “Demokrasi ve Millî Birlik Günü” adı olarak resmî tatil ilan edildi.

İlk defa 15 Temmuz 2017’de kutlanan Demokrasi ve Millî Birlik Günü için Türkiye Büyük Millet Meclisi özel gündemle toplandı. Türkiye’nin bütün illerinde gün boyu ‘demokrasi nöbeti’ tutuldu. İstanbul’da Kısıklı, Altunizade ve Çengelköy’den başlayan ve on binlerce yurttaşın iştirak ettiği Millî Birlik Yürüyüşü, Boğaziçi Köprüsü üzerinde kurulan etkinlik alanında son buldu. Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, tören alanında bir konuşma yaptı. Gece saatlerinde Türkiye’deki tüm camilerde sela okundu. 16 Temmuz’un ilk saatlerinde Ankara’daki Birinci Meclis Binası’ndan başlayıp TBMM’de sona eren Millî Birlik Yürüyüşü düzenlendi. TBMM önünde cumhurbaşkanı ve meclis başkanının da katıldığı bir anma töreni yapıldı.

Türkiye’de 15 Temmuz 2016’da yaşanan ve demokrasiyi ve egemenliği hedef alan hain girişime karşı verilen onurlu mücadele, insanlık tarihinde demokrasi uğruna verilmiş en önemli savaş olarak yerini alacaktır. Demokrasi ve ülke sevgisi için canlarını veren aziz şehitlerimizi mihnet ve saygıyla anıyoruz.

www.aykutsaritas.com

Göz Atın!

Çandarlı Halil Paşa Kimdir? Hayatı Hakkında Bilgi

Osmanlı Devleti’nin idam edilen ilk sadrazamı olarak tarihe geçen Çandarlı Halil Paşa, imparatorluğun en önemli devlet adamları arasındadır. Bu nedenle sizlere; Çandarlı Halil Paşa’nın hayatı, ailesi, ölümü, kısacası hayatı hakkında merak edilenleri bulacağınız yazıyı hazırladık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir