1 Nisan Şakasının Kökeni Nedir?

1 Nisan Şakasının Kökeni Nedir? Takvimin ilk kullanılmaya başlandığı dönemlerde günümüzde olduğu gibi Ocak ayından başlayarak Aralık ayında sona ermiyordu.

Roma İmparatoru Julius Caesar (Sezar) M.Ö 46’da takvimin ilk ayo olarak Ocak’ın kullanılması talimatını vermiş olsa da, 16. yüzyılın ortalarına kadar Avrupa’da yeni yıl geleneksel olarak, bahar aylarının başlangıç tarihi olarak da kabul edilen, Mart ayının 25’inde başlardı.

1564 yılına gelindiğinde ise Fransa Kralı 9. Charles, takvimde değişiklik yaparak senenin ilk ayı olarak Ocak ayının olması kararını aldı. O dönemde ki iletişim olanaklarının yeteriz olmasından dolayı bazı insanların o değişimden haberi olmadı.

18 Mart Çanakkale Zaferi Şiirleri Kısa

1 Nisanın Ortaya Çıkışı

Bazı vatandaşlar  ise alınmış olan bu kararı protesto etmek amacıyla eski adetlerine devam ettiler. l Nisan’da partiler organize edildi, insanlar kendi arasında hediyeleşmeye başladılar.

Protestoya katılmayan vatandaşlar ise bunları “Nisan Aptalları” olarak isimlendirip bu güne ‘Bütün Aptalların Günü‘ olarak anmaya başladı.

Yine bu günde diğerlerine değişik sürpriz hediyeler verip, gerçekte var olmayan bir partiye davet ettiler, bununla birlikte gerçekte olması imkansız olan haberler çıkartarak onlarla bir nevi dalga geçtiler.

1 Nisan Şakasının Kökeni Nedir
1 Nisan Şakasının Kökeni Nedir

Bu dönemim üzerinden uzun yıllar geçip artık yeni takvimin kullanılmasının yaygınlaşmasıyla birlikte Ocak ayı artık herkes tarafından yılın ilk ayı olarak kabul görmüştür. Bununla birlikte Fransızlar l Nisan gününü kendi kültürlerinin bir parçası olarak görmeye başladılar.

Bu günde yapılan “Dalga Geçme” olayını gittikçe abartarak, süsleyerek, zenginleştirerek ve yaygınlaştırarak günümüze kadar gelmesini sağladılar.

Bu adetin İngiltere’de  duyulması ve yavaş yavaş yaygınlaşmaya başlaması iki yüzyıl kadar sürdü, buradan da Amerika’ya ve bütün dünyaya yayılmaya devam etti.

1 Nisan Şakalarının Sembolü Neden Nisan Balığıdır

l Nisan şakalarının sembolünün ‘Nisan Balığı‘ olmasının sebebi ise Mart ayının sonlarına doğru, Güneş’in Balık Burcu’nu terk ediyor olmasıdır.

1 Nisan Şaka Günü, her yılın 1 Nisan günü kutlanır. Genelde şaka gününde insanların birbirine şaka yapması gelenek haline gelmiştir.

Nisan 1 şakası hakkında farklı kültür, inanç ve dillerde efsaneler bulunmaktadır.

  • Fransa (Poisson d’avril – Nisan Balığı) : 1564 yılında Fransa kralı IX. Charles yılbaşını 1 Nisan’dan 1 Ocağa aldırır. Bu arada 1 Nisan’ı sene başı olarak kabul etmeye devam edenlerle alay etmek amacı ile yapılan şakalar, bir süre sonra gelenek haline gelir. 1 Nisan’ı yılbaşı kabul edenlere ise “Nisan Balığı” adı verilir
  • İngiltere : April Fools’ Day – Nisan Aptallar Günü
  • İskoçya : Gowk veya Cuckoo günü

Nisan 1 yada Nisan Balığı, Hollanda, Belçika, Kanada, ABD, İsviçre, Japonya dahil olmak üzere dünyanın pek çok bölgesinde kutlanmaktadır.

Nisan 1 ile alakalı olarak başka bir efsane de Pagan kültüründe 1 Nisan’da kutlanan “Fous” bayramıdır. Antik Roma’da “Hilarya” ismiyle benzer bir bayram da kutlanmaktadır. Hindistan’da ise bu bayram 31 Mart’ta “Holi” ismiyle kutlanmaktadır.

1 Nisan Ve Müslümanlar (Günah Mı?)

Kaynakça

  • NTV tarih dergisi , sayı:3 sayfa:48 – Şaka balığının 444 yıllık hafızası makalesi
  • Wikipedia

Göz Atın!

Mark Asay İdam edildi

53 yaşındaki Mark Asay, eyalet tarihinde bir siyahı öldürdüğü için idam edilen ilk kişi oldu. Yerel saatle 22:22’de zehirli iğneyle gerçekleştirilen idamda, daha önce ABD’de hiç kullanılmamış olan bir karışımı denendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir